Genomineerden Gouden Griffel 2016

De Zilveren Griffels en Penselen zijn weer uitgereikt! De Griffeljury bekroonde op 22 juni 2016 de beste boeken van 2015 met een Griffel, Penseel, Palet of Vlag en Wimpel.

De Griffeljury 2016, bestaande uit Margreet Ruardi (voorzitter), Martijn Blijleven, Adry Prade, Nathalie Scheffer en Nina Schouten, heeft de volgende boeken voorgedragen ter bekroning met een Zilveren Griffel of Vlag en Wimpel. De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek heeft deze voordracht overgenomen.

De met een Zilveren Griffel bekroonde boeken:

Tot zes jaar

Tijs en de eenhoorn – Imme Dros (Querido)
“Metrum, alliteraties en herhalingen maken Tijs en de eenhoorn tot een geweldig voorleesboek. Ook zonder de tekeningen staat de tekst als een huis, maar deze maken het boek wel tot een bijzonder geheel.”

Kom uit die kraan!! – Tjibbe Veldkamp (Lemniscaat)
“Tjibbe Veldkamp en Alice Hoogstad spelen een geraffineerd spel met zeggen, tonen en verzwijgen in dit spannende en grappige verhaal. Als je de verrassing van het verhaal kent, ben je nog lang niet uitgelezen. Integendeel: Kom uit die kraan!! leent zich bij uitstek voor terugbladeren en opnieuw lezen en kijken. Iedere keer ontdek je nieuwe dingen.”

Vanaf zes jaar

Mooi boek – Joke van Leeuwen (Querido)
“Mooi boek is een aanstekelijk boek voor beginnende lezers en meer gevorderde lezers, want het blijft lang mooi. Mooi dat er woorden zijn om zinnen van te maken. Mooi dat er zinnen zijn om boeken van te maken. Mooi dat Joke van Leeuwen er is om een speels en origineel kijk- en leesboek te maken.”

De tuin van de walvis – Toon Tellegen (Querido)
“De kracht van Een afspraakje in het bos schuilt met name in het beeldend woordgebruik van Vanden Heede (‘fladderlappen’ en ‘dolksnavel’) en in de hilarische vergissing: beide dieren dachten een ander te zullen treffen.”

Vanaf negen jaar

Groter dan de lucht, erger dan de zon – Daan Remmerts de Vries (Querido)
“Subtiel en overtuigend beschrijft Remmerts de Vries hoe Elmer verandert van een jongen in wiens hoofd het roezemoest (en bij wie is dat niet het geval?) tot een jongen die afgezonderd wordt, zichzelf afzondert, zich in zichzelf opsluit, maar toch uit het diepe dal weet te kruipen. Subtiel, maar wel vaak in ferme tienertaal. De eigen toon die dat oplevert, maakt Groter dan de lucht, erger dan de zon tot een indrukwekkend boek.”

Gips – Anna Woltz (Querido)
“Haar stijl maakt het Woltz mogelijk dit rijke verhaal in slechts 166 bladzijden te vertellen. Virtuoos verbindt en vervlecht ze verhaallijnen. Haar beeldende taal heeft geen nadere uitleg nodig. Alles heeft een functie.”

Informatief

Een aap op de wc
 – Joukje Akveld (Hoogland & Van Klaveren)
“De geschiedenis van de dierentuin in oorlogstijd is verbluffend. ‘Oorlog is een mensenzaak, maar wel een die de dieren raakt’, zoveel is duidelijk. Ook verbluffend is het is dat Akveld de vele informatie tot een helder en soepel lopend verhaal heeft kunnen verwerken.”

Stem op de okapi – Edward van de Vendel (Querido)
“Stem op de okapi is op alle fronten een bijzonder boek. De indeling, met zijn hoofdstukken met ouderwetse (maar o zo passende) titels en zijn afwisseling van informatie, tekeningen en gedichten. De samenhang van tekst en beeld. De fijnzinnige grapjes in tekst en beeld. De inkadering in de verkiezing van het lievelingsdier. En vooral door de betoverende toon waarmee de auteur ons de okapiwereld in lokt.”

Poëzie

Nooit denk ik aan niets
 – Hans & Monique Hagen (Querido)
“De variatie aan onderwerpen, sfeer en poëtische vorm maken Nooit denk ik aan niets tot een schitterende bundel. Door het kinderlijk perspectief van verwondering is het ook een hechte bundel. De illustraties met het jongetje en het meisje dragen eveneens sterk bij aan de samenhang. Bijzonder is de interactie tussen de gedichten en de illustraties.”

Rond vierkant vierkant rond – Ted van Lieshout (Leopold)
“Er zijn prachtige verbanden te ontdekken, door inhoud of kleur. De verschillende tekstsoorten en beeldende expressievormen werpen nieuw licht op elkaar. Rond vierkant vierkant rond is een bijzonder boek over de zeggingskracht van taal en beeld.”

De Penseel- en Paletjury 2016, bestaande uit: Saskia de Bodt (voorzitter), Irma de Bruijne, Jaap Friso, Judith Hessels en Lia Reedijk, heeft de volgende boeken voorgedragen ter bekroning met een Zilveren Penseel, Zilveren Palet of Vlag en Wimpel. De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek heeft deze voordracht overgenomen.

De met een Zilveren Penseel bekroonde boeken:

Hondje, de enige echte – Yvonne Jagtenberg (Rubinstein)
Hondje, de enige echte vult het gat tussen prentenboeken en leesboeken. Een aanwinst dus en een genot om voor te lezen, zelfs aan kinderen die bang zijn voor honden. Of misschien juist voor hen.”

Lettersoep – Harriët van Reek (Querido)
Lettersoep is een uniek boek, het ontstijgt alle tradities. Wat een genot om je met soepele sprongen tussen concrete en abstracte begrippen heen en weer te kunnen begeven. Wie er in mee kan gaan, bekijkt het leven anders. Eigenlijk is het vooral een filosofisch boek.”

De met een Zilveren Palet bekroonde boeken (voor buitenlandse illustratoren):

Mijn opa is een boom – Ingrid Godon (Lannoo)
“Ingrid Godon behoort tot de psychologen onder de illustratoren. Ze gaat niet op haar knieën, haar tekeningen voor kinderen zijn even sterk en krachtig als die voor volwassenen. Dat ze nog maar veel van zulke diepgravende boeken mag maken!”

Het gat – Øyvind Torseter (De Harmonie)
Het gat is een grappig boek met een serieuze onderlaag. Het heeft filosofische kwaliteiten met een duidelijke knipoog naar therapieën als mindfulness. De tekenaar drukt zich bewust ietwat stoethaspelig uit, zijn lijnen zijn een beetje lullig bijna. Daarmee relativeert hij de absurditeit van een obsessie. Al met al een relativerend boek. Scandinavisch relativerend! Een prachtig, consequent geheel.”

Vlag en Wimpel Griffeljury:

Tot zes jaar

Bas en Daan graven een gat – Mac Barnett (Hoogland & Van Klaveren)
“De tekst in Bas en Daan graven een gat is summier en sober, maar volstrekt passend in het totale verhaal. Dat verhaal wordt verteld in een ingenieus samenspel van tekst en illustraties.”

Wat zou jij doen? – Guido van Genechten (Clavis)
“De kracht van dit verhaal is de jij-vorm, de directe gerichtheid tot de lezer. De grote geschilderde platen beelden uit wat de tekst zegt en helpen een handje om je in te leven in de situatie en te bedenken wat je zelf zou doen. Wat zou jij doen? is daardoor een origineel prentenboek dat zich bij uitstek leent om interactief voor te lezen.”

Het boek zonder tekeningen – B.J. Novak (Lannoo)
“Het is vooral het originele idee achter dit boek dat het bijzonder maakt. Maar dat idee is ook slim en tot in de puntjes uitgewerkt, van de splitsing in voorleestekst en – ook voor te lezen – reactietekst tot de typografie en het omslag met zijn brutale, bijna lichtgevende kleur.”

Vanaf zes jaar

Bens boot – Pieter Koolwijk (Lemniscaat)
“Een spannend, humoristisch en lichtvoetig boek over dood, verdriet en verdergaan: je moet van goeden huize komen om dat te kunnen schrijven.”

De zee kwam door de brievenbus – Selma Noort (Leopold)
“Nuchter en beeldend is de titel van dit boek. Sober en direct is de stijl. Aangrijpend de geschiedenis. Selma Noort heeft er een indringend verhaal van gemaakt.”

Lotte en Roos. Samen ben je niet alleen – Marieke Smithuis (Querido)
“Lotte & Roos. Samen ben je niet alleen is een heerlijk voorlees- én doorleesboek.”

Vanaf negen jaar

De veertiende goudvis – Jennifer L. Holm (Hoogland & Van Klaveren)
“Een grootvader die ineens puber is, dat kan niet anders dan tot een hilarisch verhaal leiden. Dat is De veertiende goudvis ook: een dertienjarige opa met jeugdpuistjes die zijn veel oudere dochter kapittelt, zet de verhoudingen in het huis natuurlijk op zijn kop. Maar het boek is meer dan dat. Het is ook het verhaal van een meisje dat gaat nadenken over de wereld.”

Spijkerzwijgen – Simon van der Geest (Querido)
“Door zijn halsstarrigheid beseft opa niet dat hij hetzelfde doet wat hij Buts verwijt: zwijgen. Simon van der Geest heeft dit spannend en gevoelig verwerkt in een ijzersterk verhaal waarin alle lijnen samenkomen.”

Suikerspin – Derk Visser (Gottmer)
“Met suggestieve middelen heeft Derk Visser een indringend portret van een veerkrachtig meisje en haar familie gemaakt.”

Informatief

De blauwe vinvis – Jenni Desmond (Lemniscaat)
“De blauwe vinvis is een echt informatief, goed gedocumenteerd prentenboek, interessant voor een jongere leeftijdsgroep. Origineel is de inbedding in het verhaal van het lezende jongetje.”

Steve Jobs. Waanzinnig goed – Jessie Hartland (Luitingh-Sijthoff)
“Op indrukwekkende wijze heeft Jessie Hartland een complexe geschiedenis onder woorden en in beeld gebracht. Want Steve Jobs. Waanzinnig goed is niet alleen het verhaal van een man, maar ook van vijftig jaar technologie die de wereld en het dagelijks leven ingrijpend veranderde.”

Van oerknal tot robot. Alles heeft een begin – Marc ter Horst (Gottmer)
“Grappige stripachtige tekeningen verduidelijken of illustreren de tekst. Ter Horst laat zien dat wetenschappers het lang niet altijd met elkaar eens zijn en dat wetenschap geen vaststaand geheel van kennis is. En heel veel dingen weten we nog niet.”

Poëzie

In een slootje ben ik een bootje – Bette Westera (Lannoo)
“Oplossingen van de raadsels liggen niet voor de hand. Regelmatig moet je terugbladeren om nog eens te lezen en te kijken waar de tekst en beeld de hints geven. Dat is geen straf, integendeel. Een van de bijzondere kwaliteiten van dit boek is dat je er preciezer van gaat lezen en kijken.”

Vlag en Wimpel Penseel – en Paletjury:

Avonturen van Odysseus – Charlotte Dematons, Annette Fienieg, Piet Grobler, Annemarie van Haeringen, Alice Hoogstad, Philip Hopman, Mies van Hout, Jan Jutte, Martijn van der Linden, Georgien Overwater, Daan Remmerts de Vries, Ingrid en Dieter Schubert, Noëlle Smit, Harmen van Straaten, Thé Tjong-Khing, Marije Tolman, Fleur van der Weel en Sylvia Weve (Hoogland & Van Klaveren)
“Boeken waar meer illustratoren in samenwerken vormen niet altijd een even grote eenheid. In Avonturen van Odysseus is dat nu eens heel goed gelukt en dat is een grote verdienste van de uitgeverij, de samensteller en onze vakkundige en duidelijk geïnspireerde illustratoren.”

Stem op de okapi – Martijn van der Linden (Querido)
“Ook lijkt het wel of de illustrator het niet kan laten om hier en daar een collega-illustrator te citeren: lijken de okapi’s in de dierentuin niet sterk op de kleine ezel van Annemarie van Haeringen? Zou de verzorger niet uit een boek van Rien Poortvliet kunnen komen? Of lijkt dat allemaal maar zo?”

Schobbejacques en de 7 geiten – Merlijne Marell (Loopvis)
“Schobbejacques en de 7 geiten vormt een prachtige eenheid. Het blinkt uit door een grote inhoudelijke zorgvuldigheid en een originele gedachtegang.”

De Stichting CPNB kent in het kader van de Kinderboekenweek bekroningen toe aan de beste kinderboeken van het afgelopen jaar. De prijzen worden toegekend op voordracht van een onafhankelijke jury. Zilveren Griffels (voor kinderboeken tot 12 jaar) worden in vijf categorieën toegekend aan de best geschreven kinderboeken van het jaar.

Twee weken voor de Kinderboekenweek, op woensdag 21 september 2016, worden het Gouden Penseel en Gulden Palet uitgereikt in het Rijksmuseum in Amsterdam. Op het Kinderboekenbal, dinsdagavond 4 oktober, wordt bekendgemaakt welke van de Zilveren Griffels bekroond wordt met Goud.

Lees ook:Mooi boek – Joke van Leeuwen
Lees ook:Wat is de sneeuw mooi – Emiri Hayashi
Lees ook:Genomineerden Gouden Griffel 2015
Lees ook:Zetelkat – Josse De Pauw
Lees ook:Leespluim juli: Wij samen op stap – Jean Reidy

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>