Winnaar Thea Beckmanprijs 2015

Elke dag een druppel gifSchrijfster Wilma Geldof heeft met haar historische boek Elke dag een druppel gif de Thea Beckmanprijs gewonnen. Dit jaar was de leeftijdscategorie 12 jaar en ouder aan de beurt.

Het boek gaat over Maarten, die opgroeit in Haarlem. Zijn vader is fervent aanhanger van de NSB. Daarmee wordt de elfjarige Maarten behoorlijk gepest als de Tweede Wereldoorlog in 1940 uitbreekt.

Gelukkig wordt hij aangenomen op de Reichsschule, een Hitlerschool. Maarten is er erg gelukkig. Maar dan verliest Hitler de oorlog en begint de ellende voor Maarten pas echt.

Na de oorlog krijgt hij een relatie met Hanne die fel anti-nazi is en hij moet zijn jeugd en zijn relatie met zijn vader onder ogen zien.

De jury vond het “een bijzonder trefzeker geschreven boek over wat lange tijd een taboe-onderwerp is geweest. De auteur is erin geslaagd een gelaagd verhaal te vertellen over twee zeer verschillende hoofdpersonen, met wie je je allebei als vanzelf kunt identificeren. Het is een verhaal dat zeer dichtbij komt, sterker nog, dat onder de huid gaat zitten.”

De Thea Beckmanprijs is een prijs voor het beste historische jeugdboek; in de even jaren wordt de prijs uitgereikt aan boeken van de leeftijdscategorie tot 12 jaar en in de oneven jaren aan boeken voor 12 jaar en ouder.

Lees ook:Winnaar Thea Beckmanprijs 2016
Lees ook:Shortlist Thea Beckmanprijs 2016
Lees ook:Shortlist Thea Beckmanprijs 2015
Lees ook:Winnaar Thea Beckmanprijs 2017
Lees ook:Longlist Thea Beckmanprijs 2016

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>