Tentoonstelling Prenten, prenten, wát een prenten!

Tentoonstelling Prenten ZutphenSinds 13 september 2014 is er in het Stedelijk Museum Zutphen een tentoonstelling te zien over prenten. De mogelijkheid tot het bezoeken van deze bijzondere collectie is onlangs verlengd tot en met 25 mei 2015. Uitgeverij Lemniscaat staat bekend om haar prachtige prentenboeken, waaronder klassiekers als Woeste Willem, De gele ballon en Raad eens hoeveel ik van je hou.

Dit jaar bestaat Lemniscaat maar liefst 50 jaar en dat kan natuurlijk niet onopgemerkt voorbij gaan. Lemniscaat heeft daarom besloten om het te vieren met een feestelijke prentenboekententoonstelling. Dit doet zij in samenwerking met de Graafschap bibliotheken locatie Zutphen en het Stedelijk Museum Zutphen.

In de tentoonstelling wordt de kleurrijke wereld van prentenboeken aansprekend in beeld gebracht en het is daarom een feest van herkenning voor jong en oud. Naast beelden uit klassiekers als Babar, Max en de Maximonsters en Welterusten, kleine beer is er origineel werk te zien van illustratoren als:

  • Charlotte Dematons
  • Ingrid en Dieter Schubert
  • Mies van Hout
  • Marije Tolman
  • Vader en zoon Spier

Naast de tentoonstelling is er ook veel te beleven. De Refterzaal van het museum is door de bekende kinderboekenillustrator Jan Jutte omgetoverd tot een sprookjesland, compleet met glijbaan-kasteel en een reuzenkleur- en tekentafel. Eén van de prenten uit Monsterboek van Alice Hoogstad is ook nog eens levensgroot op een museummuur getekend. En als kers op de taart mag deze worden ingekleurd door de bezoekende kinderen. Daarnaast mogen kinderen zich ook verkleden, illustraties voor blinden en slechtzienden voelen in een donkere ruimte, en natuurlijk – hoe kan het ook anders – boeken lezen!

Tijdens de tentoonstellingsperiode zijn er in het Zutphense museum en in de bibliotheek ook diverse workshops en lezingen die je kunt bijwonen. Meer informatie over de (kinder)activiteiten kun je vinden op de website.Expositie-Prenten-Lemniscaat-47

De tentoonstelling werd het afgelopen jaar feestelijk geopend door uitgever Jean Christophe Boele van Hensbroek. Tegelijkertijd werd er een nieuwe uitgave van Lemniscaat gepresenteerd: Andersen, de beroemde sprookjes, die prachtig werd geïllustreerd door Jan Jutte. Het eerste exemplaar werd dan ook aangeboden aan deze meervoudig Gouden Penseelwinnaar.

Openingstijden Stedelijk Museum Zutphen:
Dinsdag tot en met zondag: 11.00 – 17.00 uur.
Let op: eerste paasdag en eerste pinksterdag zijn de Musea Zutphen gesloten. Maar: op tweede paas- en pinksterdag zijn de Musea Zutphen wel geopend!

Het museum is te vinden aan de Rozengracht 3 te Zutphen en ligt vlakbij het plaatselijke station. Een kaartje voor volwassenen kost 3,50 euro, voor jongeren tussen de 13 en 18 jaar 2,80 euro en voor kinderen is de toegang gratis.

Lees ook:De bevrijding van het Stedelijk – K. Schippers
Lees ook:Kinderboeken over kunst
Lees ook:100 jaar W.G. van de Hulst
Lees ook:Museum Marten Toonder
Lees ook:Harry Potter: The Exhibition in Boston

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>