Harry Potter Lexicon nu vertaald

Uitgerekend op de dag dat de zesde HP-film Harry Potter and the Half-BLood Prince bij ons in de zalen komt, brengt uitgeverij Het Spectrum het controversiële Harry Potter Lexicon uit, waartegen J.K. Rowling een rechtszaak had aangespannen, omdat het diefstal zou zijn.

Herschreven
Het Harry Potter Lexicon is de handleiding voor alles dat over Harry Potter verschenen is. Alle namen en begrippen worden toegelicht en verklaard, met verwijzingen naar de boeken, films en andere uitgaven over Harry Potter. Uitgever Eduard Richter heeft al sinds september 2007 contact met RDR Books over dit lexicon.
De schikking tussen RDR Books en Rowling leidde ertoe dat er wat herschreven moest worden en aanpassingen moesten worden gedaan in de tekst“, zegt Richter. Van Warner Bros moet de uitgever zich aan allerlei regels houden, zoals de disclaimer op het omslag.

Diefstal
In april vorig jaar spande J.K. Rowling samen met Warner Bros, de producent van de Harry Potter-films, een rechtszaak aan tegen uitgever RDR Books. Deze uitgeverij was van plan het Harry Potter Lexicon van Steven vander Ark uit te geven. Rowling beschuldigde hen van ‘diefstal’. Vander Ark – die de informatie baseerde op een website hp-lexicon.org die hij lange tijd bijhield – bracht daar tegenin dat zij ook nooit de site heeft proberen te verhinderen. Volgens RDR Books gaat het om een ‘legitieme literaire activiteit’.
Op last van de rechter kwam het enkele weken later tot een schikking tussen Warner Bros en RDR Books. Het Lexicon kon daardoor alsnog als een niet-geautoriseerd boek verschijnen.

[Bron: Villakakelbont]

Lees ook:Rowling wint proces tegen Harry Potter Lexicon
Lees ook:Hari Puttar plagiaat van Harry Potter?
Lees ook:Potterlexicon geeft Rowling ‘t nakijken
Lees ook:Lego Harry Potter: Jaren 1-4 verschijnt mei 2010 + filmpje
Lees ook:The Wizarding World of Harry Potter opent deuren in lente 2010

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>