Vlo en Stiekel – Pieter Koolwijk en Linde Faas

Een erg knap dubbel debuut met bergen potentie. De makers mogen trots zijn, hun boek ligt krap drie weken in de winkel en er komt binnenkort al een herdruk. Dan doe je het goed.
Misschien is het iets met die magie in het boek. Het ving mij in ieder geval meteen in de boekwinkel. Het moest en zou met me mee naar huis. 

Floris is niet zo dapper, best wel klein en elke dag wordt hij gepest door Arjan. Iedereen noemt hem Vlo en daar is hij helemaal niet blij mee. Op een dag komt er een piepklein meisje met felrood haar de klas binnenlopen.
Stiekel.
Ze draagt een felgroen vest, een oranje rokje en daaronder een groene legging. Aan haar voeten regenlaarzen in dezelfde kleur als haar rok. Het doet bijna pijn aan je ogen. Stiekel is vreemd op een leuke manier. Ze trekt zich van niemand iets aan, eet haar boterhammen op haar kop, danst over het schoolplein en vertelt de meest wonderlijke verhalen. Samen ontdekken Floris en Stiekel dat Arjan een groot geheim heeft, en belanden daardoor in een geheimzinnig avontuur.

Daar moet je kind voor zijn
Dit kinderboek is een debuut van Pieter Koolwijk. Hij geeft Vlo en Stiekel flink wat fantasy mee. Bijna alsof twee verhalen door elkaar zijn geraakt en toen maar zijn samengevoegd. Niet alles is geloofwaardig, maar dat hoeft ook helemaal niet. Het maakt het thema pesten en de ‘les’ (zelfmedelijden voedt pestgedrag) een stuk luchtiger.
En, als we eerlijk zijn, dat bepaalde dingen niet kunnen, dat leeft toch vooral in de hoofden van volwassenen? Ik vind het erg sterk van de schrijver. Een kinderziel ziet geen scheidslijn tussen wat wel en niet echt kan. De magische elementen maken het verhaal juist grappig en spannend voor ze en het prikkelt de fantasie.

Welkom Stiekel
We hebben er een nieuw karaktertje bij in kinderboekenland. Stiekel eist de aandacht op. Zij is toch wel de persoon die je onthoudt, als je het boek dichtslaat. Over haar wil je meer weten. Dat is zeker ook te danken aan de kleurrijke illustraties van Linde Faas. Vrolijke afbeeldingen, heerlijk verspreidt door het boek heen. De levenslustige Stiekel spat bijna van de pagina’s af. Ze heeft zelfs een eigen website.

Als je nog twijfelt over dit boek, wat ik eigenlijk niet kan geloven, ga dan eens naar de boekwinkel. Pak het beet, blader het door, en je raakt betoverd. Voor je het weet sta je ermee bij de kassa. Wedden?!

Titel: Vlo en Stiekel
Auteur: Pieter Koolwijk
Illustrator: Linde Faas
Uitgever: Lemniscaat
ISBN: 9789047704324
vanaf acht jaar

Lees ook:Floris Oudbloed – Stefan Boonen
Lees ook:Bens boot – Pieter Koolwijk
Lees ook:Muis gaat naar de boekwinkel – Lucy Cousins
Lees ook:Colafonteinen en spetterende verfbommen – Jesse Goossens
Lees ook:Tip van de week: Voorbij

1 Reacties // Reageer

One thought on “Vlo en Stiekel – Pieter Koolwijk en Linde Faas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>