21 juli – Anne Voorhoeve

21 juliHoe was het om als Duitser terecht te komen in de Tweede Wereldoorlog? 21 juli van Anne Voorhoeve beschrijft de oorlog vanuit het perspectief van een jong Duits meisje en haar familie.

21 juli 1944. Niets is meer zoals het was. Op slot Lautlitz hoort de 14-jarige Fritzi dat de Fuhrer aan een moordaanslag is ontkomen. Ze kan niet geloven dat het haar eigen familie is, die dit plan heeft geinitieerd.

De SS laat zich niet onbetuigd en wil haar familie tot het laatste lid uitroeien. Iedereen, van een tien dagen oude baby tot de pater familias van 84, wordt opgepakt en een lange weg langs gevangenissen en concentratiekampen volgt. Maar ondanks angst en onzekerheid begint Fritzi in te zien wat haar familie met deze aanslag wilde bereiken: een nieuwe toekomst voor het Duitse volk.

Een eenzame vrachtwagen met een rood kruis erop baant zich moeizaam een weg door de kraters, bergen puin en mensen, en we gaan aan de kant om hem erlangs te laten. Tussen de puinhopen naast ons, nog wel omgeven door stukken muur alsof het een leeg gekiepte doos is, rinkelt ergens lang en tevergeefs een telefoon. Iemand heeft een boodschap op de muur geschreven: ‘Erna, Frieder, Moni – we leven nog!’

Titel: 21 juli
Auteur: Anne Voorhoeve
Uitgeverij: Callenbach
ISBN: 9789026601903
Voor jongeren vanaf 15 jaar.

Lees ook:Kascha – Anne Voorhoeve
Lees ook:Fritzi en de razende schoen – Catharina Valckx
Lees ook:Fritzi en de zangeres zonder stem – Anneke Scholtens
Lees ook:Buiten is het oorlog – Janny van der Molen
Lees ook:Dagboekzaal Anne Frank Huis geopend

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>