Bewaar altijd een stukje brood – Patricia De Landtsheer

Het waargebeurde verhaal van Dov Nasch, een veertienjarige joodse jongen die het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau overleefde, staat beschreven in het boek Bewaar altijd een stukje brood van de Vlaamse auteur Patricia De Landtsheer.

Op 6 juni 1944, toen in Normandië de invasie begon, barstte voor de Hongaarse joodse jongen Dov Nasch de hel van de Tweede Wereldoorlog los. Samen met zijn moeder, drie zussen en zijn jongste broertje Emil werd hij vanuit zijn geboorteplaats Nové-Zamky (toen Ersekujvar) gedeporteerd naar het vernietingskamp Auschwitz (Oswiecim) in Polen.

Hun reis duurde drie dagen en drie nachten. Bij zijn deportatie was hij veertien jaar. Een jaar later, tijdens een dodenmars, werd hij toevallig door het Amerikaanse leger bevrijd. Toen pas zou hij beseffen wat de Naziterreur had aangericht. De helft van zijn familie werd uitgeroeid.

Na een lange periode van stilzwijgen vond hij eindelijk de moed om over zijn gevangenisperiode te praten, ook met zijn naaste familieleden. Dovs getuigenis werd een eerste keer uitgegeven in 2001, voor jongeren. De periode die hij als jongen doorbracht in de kampen liet hem echter niet los.

Hij bleef zoeken naar zijn moeder en zijn broertje, maar ook naar mensen die met hem in de kampen Auschwitz-Birkenau, Gleiwitz en Flossenburg waren geweest. Bij een herdenking in Duitsland ontmoette hij voor de allereerste keer een medegevangene die drie plaatsen verder stond op de Appelplatz. Eindelijk konden zij elkaar in de armen sluiten.

Aan de herwerkte versie van het boek werden gegevens toegevoegd. Dov heeft honderden lezingen in scholen en gespecialiseerde verenigingen gehouden. Bewaar altijd een stukje brood blijft een uniek getuigenisdocument over een periode in de geschiedenis die nooit mag worden vergeten. De schrijfster verwerkte de herinneringen van Dov Nasch aan de gruwelijkste tijd uit zijn leven in een gevoelig boek.

Titel: Bewaar altijd een stukje brood
Auteur: Patricia De Landtsheer
Uitgeverij: De Vries-Brouwers
ISBN: 9789053417461
Voor Young Adults.

Lees ook:Krieltje, humoristisch en spannend
Lees ook:De jongen in bubbeltjesplastic – Phil Earle
Lees ook:De ring
Lees ook:Regen – Sam Usher
Lees ook:Caroline Lawrence wint Classical Award

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>