Vertel me wie wij waren – Rindert Kromhout

Vertel me wie wij warenRindert Kromhout neemt ons mee naar het voorjaar van 1978 in zijn boek Vertel me wie wij waren. Het is het derde en laatste deel in de serie over de geheimen van de Bloomsbury Group in Charleston. De schrijver Quentin Bell bezoekt voor de allerlaatste keer Charleston, het boerenhuis op het Engelse platteland waar hij vijftig jaar geleden is opgegroeid.

Het was er ooit “een schilderij om in te wonen” met vele kunstenaars, vrijdenkers en hun kinderen. Zij hadden hun werk, hun avonturen, en hun wonderlijke liefdes. In 1978 is het huis erg in verval geraakt en woont er nog maar één persoon: de stokoude schilder Duncan Grant.

Maar ook Duncan is van plan om te vertrekken en dan is er helemaal niemand meer; dan zijn er alleen nog de verhalen en de herinneringen. Quentin wil de verhalen opschrijven, zodat nooit vergeten zal worden wie zij waren: eigenzinnige bewoners van een paradijs op aarde.

Duncan kwam binnen. Hij maakte een opgewonden indruk.
‘Vanessa zag Angelica en jou vanmorgen in de tuin,’ zei hij. ‘Je omhelsde haar.’
‘We omhelsden elkáár,’ zei David. ‘Wat is daar mis mee?’

Het eerste deel in de reeks, Soldaten huilen niet, werd bekroond met de Gouden Lijst en de Thea Beckmanprijs. Het tweede deel heeft als titel April is de wreedste maand waarover de pers zeer lovend was. “De dialogen zijn sprankelend en alle personages komen echt tot leven,” volgens Toin Duijx in het Friesch Dagblad. En het Brabants Dagblad vindt dat Kromhout “een opmerkelijke prestatie” levert. “Opnieuw doet hij nu een gooi naar grote prijzen,” aldus de krant.

De Bloomsbury Group bestond uit de beroemde schrijfster Virginia Woolf en haar echtgenoot Leonard Woolf, Vanessa Bell, de zus van Virginia Woolf, en haar echtgenoot Clive Bell, Lytton Strachey en diens broer James Strachey, Duncan Grant, John Maynard Keynes, E.M. Forster, Roger Fry en het echtpaar Desmond en Molly MacCarthy.

De groep, die aan het begin van de 21e eeuw is ontstaan, heeft over de jaren invloed gehad op de smaak en het levensbesef van moderne mensen in de westerse wereld. Hun werk en kijk op de wereld beïnvloedden de literatuur, schoonheidsleer, kritiek en beoordelingen, en economie. De groep had een moderne kijk op het feminisme, pacifisme en sexualiteit.

Titel: Vertel me wie wij waren
Auteur: Rindert Kromhout
Uitgeverij: Leopold
ISBN: 9789025866624
Voor kinderen vanaf 15 jaar en Young Adults.

Lees ook:Soldaten huilen niet – Rindert Kromhout
Lees ook:Jij bent mijn vriend – Rindert Kromhout
Lees ook:De gouden lijst – Rindert Kromhout
Lees ook:Het abc van Kikker – Max Velthuijs & Rindert Kromhout
Lees ook:Wat ruik ik daar? – Rindert Kromhout

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>