‘Ik lijk wel een beetje op Iejoor’

Terug naar het Honderd Bunders Bos gaat verder waar Het huis in het Poeh-hoekje eindigde. De nieuwe avonturen van de allerliefste honingsnoepende beer zijn wereldwijd uitgegeven en zijn geschreven door David Benedictus en geïllustreerd door Mark Burgess. En omdat de verhalen van Winnie de Poeh zo ontzettend leuk zijn, heeft Kinderboeken Blog de auteur, David Benedictus geinterviewd.

Allereerst wilde ik natuurlijk weten wat de motivatie was om deze nieuwe verhalen over de beer en zijn vriendjes te schrijven: ‘Ik ben freelance schrijver en de verhalen van A.A. Milne vind ik ontzettend leuk. Eerder heb ik de verhalen al bewerkt voor  audio-CD. Het idee om een nieuwe reeks verhalen te schrijven had ik tien jaar geleden al. Ik stuurde dit naar het Winnie de Poeh fonds, maar kreeg het toen teruggestuurd. Gelukkig werd er na een lange tijd nog contact met mij opgenomen en zag het fonds het idee opeens wel zitten.’

Denkt u dat u dezelfde schrijfstijl als A.A. Milne heeft ontwikkeld? ‘Ik hoop het, althans ik hoop dat het in dit boek zo is. Ik probeerde op dezelfde manier te schrijven om in zijn voetsporen te treden.’ Hoe deed u dat precies? ‘Tijdens het schrijven deed ik me voor dat ik A.A. Milne was. Eigenlijk was ik meer een acteur dan een auteur. Ik wilde A.A. Milne worden, in zijn huid kruipen. Zo heb ik geprobeerd om A.A. Milne’s stijl te vangen en op papier over te brengenn.’

De illustraties zijn gemaakt door Marc Burgess en ze zien er precies hetzelfde uit als de tekeningen gemaakt door Shepard. Heeft Marc Burgess veel geoefend om dit resultaat te krijgen? ‘Marc Burgess heeft al eerder werk gedaan in de stijl van Shepard. Maar verder weet ik er niet zo veel vanaf. Ik kende hem niet voordat hij aan dit boek werkte.’

Wat is uw favoriete dier in het verhaal en waarom? ‘Iejoor, want ik lijk wel een beetje op Iejoor. Hij heeft altijd zo’n humeur en is al een erg oude ezel. Zijn benen gaan het beetje bij beetje begeven en hij is ontzettend sloom. Hij is niet meer de ezel die hij vroeger was, maar dat maakt hem zo leuk. Daarnaast was hij een moeilijk karakter om te schrijven. We hadden twintig verhalen van Milne waarin Iejoor erg medelijden met zichzelf had. Ik wilde hem nieuw leven inblazen en gaf hem een romantisch verleden, maar dat moest ik helaas weer schrappen.’

U identificeert zich met Iejoor? ‘We kunnen ons met alle dieren karakters identificeren. In elk van de dieren zitten verschillende menselijke karaktereigenschappen.  Poeh is gierig, Konijn is heel georganiseerd…’

Het boek bestaat uit tien verhalen, welk verhaal vind u het leukst? ‘Dat is moeilijk… Ik denk het verhaal waar Knorretje de put in moet om het water terug te halen. Ik vind dat verhaal leuk, maar ook zielig. Knorretje is altijd bang, maar wil o zo graag een held zijn.’

Bent u eigenlijk opgegroeid met de verhalen over Winnie de Poeh? ‘Ja, ik vond de verhalen heel leuk, maar de poezie van Milne vond ik nog mooier. Ik kan het zelfs allemaal nog herinneren.’

Leest u overigens veel kinderboeken? ‘Ik lees niet echt kinderboeken. Harry Potter is wel heel goed, maar de meeste boeken zijn tegenwoordig heel somber en neerslachtig. De verhalen van Winnie de Poeh zijn vrolijk en ik denk dat kinderen dat leuk vinden. Kinderen moeten zich kunnen terugtrekken in een magische wereld, zodat ze zich even niet druk hoeven te maken om de buitenwereld.’

Heeft u zelf kinderen?  ‘Ik heb vier kinderen, maar ze zijn allemaal al groot. De jongste is nu zeventien.’ Las u ze Winnie de Poeh voor? ‘ Ik las ze niet Winne de Poeh verhalen voor, maar ik verzon ze zelf.’ Dat is dan weer jammer.  ‘Misschien dat ik ze wel Winnie de Poeh voor las hoor, maar dat kan ik me dat niet meer herinneren.’

Een laatste vraag die lezers graag willen weten.  Komt er een vervolg over ’s werelds bekendste beer? ‘Ik zou graag nog een verhaal schrijven, maar dat is niet aan mij. Eerst maar kijken of de lezers het boek leuk vinden. Als het goed wordt ontvangen zal ik aan het Winnie de Poeh fonds vragen of ze nog een boek willen. In ieder geval hoop ik van wel, want het is ontzettend leuk om over deze dieren te schrijven.’


Lees ook:Vanaf vandaag in de winkel! Terug naar het Honderd-Bunders-Bos
Lees ook:Klassieker: Winnie de Poeh – A.A. Milne
Lees ook:Winnie de Poeh: De beste beer van de wereld – Paul Bright, Brian Sibley, Kate Saunders & Jeanne Willis
Lees ook:Na meer dan 80 jaar nieuw Winnie de Poeh-avontuur
Lees ook:Winnie de Poeh onder de hamer

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>