Leespluim april voor Poten omhoog!

De Leespluim van de maand april 2011 gaat naar het boek Poten omhoog! van Catharina Valckx (Gottmer).

Boevenstage
In Poten omhoog! moet hamster Billy op boevenstage om het vak van z’n vader te leren. Dat blijkt niet zo eenvoudig. De jury vertelt: Om nou te zeggen dat de kleine hamster daar zin in heeft… Hij zal dan ook maar beginnen met een klein dier, een worm. Maar als hij, zoals zijn vader hem geleerd heeft, ‘Poten omhoog!’ heeft geroepen, zegt de worm: ‘Sorry, ik heb geen poten.’ Het volgende oefenslachtoffer is een meisjesmuis. Daar hoeft Billy niet bang voor te zijn. Maar de muis laat zich niet van de wijs brengen – ‘Doe even normaal, zeg!’ En ze begint een discussie over welke poten: een voor- en een achterpoot, twee achterpoten?” Als er plots een vos opduikt, ontpopt Billy tot een ware held.

Humor
Volgens de jury wordt “het proces dat Billy doormaakt, van lief hamstertje dat helemaal geen zin heeft in een boevencarrière tot zijn vastberaden optreden als zijn vrienden in gevaar komen, vol humor verbeeld en verteld. Het optreden van Trijntje de muis is precies zoals meisjes vervelende jongetjes op hun nummer zetten. Met zijn terloopse maar dringende vraag zet Pierke de boevenvader schaakmat. En wormen kunnen onbedaarlijk lachen. De slotillustratie zet alle dieren nog eens bij elkaar, kostelijk getypeerd. Behalve de vos dan, die is op de vlucht.”

De Leespluim is een bekroning van kwalitatief goede en veelzijdig bruikbare boeken voor jonge kinderen. De organisatie is in handen van Biblion uitgeverij, i.s.m. met een breed platform.

[Bron: Villakakelbont]

Lees ook:Billy en de Bizon – Catharina Valckx
Lees ook:Billy en de indiaan – Catharina Valckx
Lees ook:Billy en de zware jongen – Catharina Valckx
Lees ook:Leespluim voor Temmer Tom
Lees ook:Welterusten, kleine Billy-Bob – Pauline Oud

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>