Kinderprenten in the picture

kinderprentenIn Museum De Atlas Van Stolk is nog tot 13 juni de tentoonstelling over centsprenten te zien, getiteld Kinderprent voor 1 cent. Daar hoort op 2 juni ook een symposium bij over centsprenten.

Van centsprent tot strip
Stripverhalen van tegenwoordig hebben hun oorsprong in de kinderprent. In tegenstelling tot vandaag probeerde de vroegere kinderprent de jeugd nog iets te leren over de wereld. De Atlas Van Stolk heeft zo’n 1400 van deze kinderprenten in de collectie. Dieren, volkswijsheden, kinderspelen en sprookjes zijn veelvoorkomende onderwerpen. Voor kinderen en volwassenen die nauwelijks konden lezen, waren de prenten eenvoudig te begrijpen. Ze waren dan ook bijzonder geliefd bij een groot publiek. Het museum laat nog tot 13 juni een selectie kinderprenten zien in het Schielandshuis in Rotterdam.

De volksopvoeder
Ter gelegenheid van deze tentoonstelling organiseert de Atlas Van Stolk, in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek en de Stichting Geschiedenis Kinder- en Jeugdliteratuur, op woensdag 2 juni een symposium over centsprenten.
Er zullen verschillende lezingen zijn: Een maatschappelijke organisatie als volksopvoeder. Correcte schoolprenten voor de minvermogende klasse door Jo Thijssen; De gouden periode van de Rotterdamse kinderprent door Nico Boerma; Centsprenten: een massaproduct? door Aernout Borms; Presentatie van de collectie centsprenten van de KB op het Geheugen van Nederland door Dennis Schouten; Centsprenten in de Atlas Van Stolk door Carl Nix.

Heiligenprent
Daarnaast is er de uitreiking van het eerste exemplaar van het boek van Aernout Borms, Centsprenten: massaproduct tussen heiligenprent en stripverhaal aan Nelleke Noordervliet door Martin Bossenbroek van de Koninklijke Bibliotheek.
De tentoonstelling en het symposium worden gehouden in het Schielandshuis (Korte Hoogstraat 31 te Rotterdam). Reserveren via e-mail ([email protected]) of telefonisch op +31.10.217.67.24). De kosten bedragen 10 euro per persoon.

[Bron: Leesplein]

Lees ook:Duizenden kinderboeken online
Lees ook:Lannoo’s geïllustreerde atlas
Lees ook:Ruimte-atlas – Jiri Dusek & Jan Pisala
Lees ook:Tentoonstelling Best verzorgde boeken
Lees ook:De grote weetjesatlas – Alexandre Messager

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>