Gedaan met Zoenen!

Een paar dagen geleden was te lezen dat de CPNB geen Zoenen meer uitdeelt aan de mooiste jeugdboeken voor lezers van 12 tot 16 jaar. De prijs wordt opgeheven na twaalf jaar. Volgens adjunct-directeur Marieke Verhoeven ontbrak het de Zoenen aan draagvlak.

Slaat niet aan
De Gouden Zoen is de afgelopen twaalf jaar niet opgepakt door de boekhandel, uitgeverij, bibliotheek en het onderwijs. De reden dat de prijs geen eigen plaats heeft veroverd in het vak en bij de lezer is de CPNB niet bekend. “De methode die wij gevolgd hebben bij de jeugdboekencampagne is een vergelijkbare als die wij voor bijvoorbeeld de kinderboekenweek volgen. Maar blijkbaar is dit een zodanig andere doelgroep dat deze methode niet aanslaat bij deze jongeren“, zegt Marieke Verhoeven.
Ze vindt het noodzakelijk dat de overheid, het boekenvak en educatieve (overheids-) instellingen met elkaar om tafel gaan zitten om een algemeen plan van aanpak voor het jeugdboek op te stellen.

Slecht
De Gouden Zoen, twee Zilveren Zoenen en twee Eervolle Vermeldingen werden twaalf jaar geleden in het leven geroepen door de CPNB bij een brede benadering waar ook de Jonge Jury deel van uit maakte en het tijdschrift Shock Your Parents, Read A Book. Een paar jaar geleden heeft Stichting Lezen de Jonge Jury overgenomen. Die blijft wel gewoon doorgaan.
De laatste winnaar van de Gouden Zoen is Jan Simoen geweest met zijn boek Slecht (Querido). De eerdere winnaars zijn Edward van de Vendel (driemaal), Floortje Zwigtman, Benny Lindelauf, Els Beerten, Isabel Hoving, Anne Provoost (tweemaal), Marita de Sterck en Karlijn Stoffels.

[Bron: Boekblad]

Lees ook:Alles begint met ‘er’ en ‘het’
Lees ook:Toch maar Zoenen?
Lees ook:Zonder elkaar of met elkaar?
Lees ook:Gouden Zoen wordt Gouden Lijst
Lees ook:Welke kleur heeft een zoen? – Rocio Bonilla

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>