Newbery- en Caldecott-winnaars

Gisteren zijn de winnaars van de Newbery Medal 2009 en de Caldecott Medal 2009, twee belangrijke Amerikaanse jeugdliteratuurprijzen, bekendgemaakt.

De winnaars
De Newbery Medal is een prijs voor Amerikaanse auteurs, de Caldecott Medal is een prijs voor illustratoren.
De winnaar van de Newbery Medal 2009 is Neil Gaiman met The Graveyard Book (HarperCollins Children´s Books).
De winnaar van de Caldecott Medal 2009 is Beth Krommes met haar illustraties in van Susan Marie Swanson (Houghton Mifflin Company).

De prijs
De Newbery en Caldecott Medals worden toegekend door de ALSC. Dat staat voor Association for Library Service to Children en is een onderdeel van de American Library Association (ALA). ASLC is een netwerk van meer dan 3700 jeugdbibliothecarissen, jeugdliteraire deskundigen en uitgevers van kinder- en jeugdboeken.
De Newbery Medal is vernoemd naar de achttiende-eeuwse Engelse boekverkoper John Newbery (1713-1767) en dateert van 1922. Deze prijs gaat naar een (Amerikaanse) auteur. De Caldecott Medal is een illustratorenprijs en wordt sinds 1936 uitgereikt. Deze prijs is vernoemd naar de beroemde illustrator Randolph Caldecott (1846-1886).

[Bron: Leesplein]

Lees ook:Amerikaanse kinderboekenprijzen
Lees ook:Winnaars Greenaway en Carnegie bekend
Lees ook:Shortlist Costa Children’s Book Award
Lees ook:Shortlist Carnegie en Greenaway bekend
Lees ook:Hugo Award voor Het kerkhof van Neil Gaiman

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>