Niels Rood’s column: Jungle boek in een nieuw jasje

Niels Rood

Iedereen die op scouting zit, weet dat kinderen van een jaar of tien bij de welpen zitten. Dat is ruim honderd jaar geleden ontstaan.

In die tijd schreef Rudyard Kipling Jungle Boek. De belangrijkste figuur in dat boek is Mowgli, die wordt grootgebracht door wolven en les krijgt van de beer Baloe.

Sir Baden Powell, grondlegger van Scouting, zocht een geschikt verhaal om de activiteiten van jongens aan op te hangen. Hij schreef een brief aan Kipling; die vond het best. Zowel Baden Powell als Kipling woonden een tijd in India, wat in die tijd een kolonie van Engeland was.

Sinds die tijd heten de jongens van 8-11 bij scouting ‘welpen’. Veel spellen zijn geïnspireerd op Jungle Boek. Scouting vroeg aan mij of ik het verhaal opnieuw wilde schrijven. Het oorspronkelijke verhaal is voor die tijd heel goed, maar voor nu te langzaam en te ingewikkeld.the_jungle_book

Mowgli is vooral bekend geworden door Disney. Er zijn twee tekenfilms: een hele oude en Jungle Boek 2. In de oude film komt een Gorilla voor, wat raar is omdat het oorspronkelijke verhaal in de jungle van India speelt. Daar heb je geen gorilla’s. Maar ook Jungle Boek 2 heeft bitter weinig met Kiplings verhalen te maken. Daardoor is het een echte Disney, maar jammer blijft het. Want de Mowgli uit het origineel beleeft geweldige avonturen. Hij wordt bijvoorbeeld ontvoerd door honderden aapjes, die hem tot hun leider willen bombarderen. Maar aangezien ze alles vergeten, hebben ze halverwege al niet meer scherp wat ze nou van plan waren. Het eindigt in een enorme vechtpartij waarbij de zwarte panter Bagheera moet vechten voor zijn leven.

Shanti is een uitvinding van Disney. In het echte verhaal komt zij niet voor. Toch heb ik haar een grote rol gegeven in de nieuwe versie van Jungle Boek. Zoveel mensen hebben die film gezien, je zou haar echt gaan missen. De verhalen zijn er leuker door geworden!

Scouting Nederland bestaat dit jaar 100 jaar. Iedereen die van avontuurlijke spellen houdt met een groep leeftijdsgenoten, zou eens een zaterdagmiddag moeten gaan kijken. Als Rudyard Kipling dat zou kunnen was hij vast verbaasd hoe ver Mowgli het had geschopt. Wereldwijd wordt zijn verhaal bij de welpen verteld! Maar ook zou hij misschien een wenkbrauw optrekken als het verhaal op Shanti zou komen. Een meisje in de jungle? Dat was in zijn tijd veel te ver gezocht.

*************************************************************************************************************

Niels Rood (1962) is schrijver en producent van tv-programma’s en video’s. Eerder schreef hij thrillers samen met zijn zus Lydia, maar sinds 2007 concentreert hij zich helemaal op kinderboeken. Zijn boeken zitten altijd vol spanning en avontuur, zoals de boeken Dolfijn in gevaar, Dolfijn ontvoerd en Zoektocht door de nacht.
Daarnaast schrijft hij een tweewekelijkse column voor Kinderboeken Blog. De columns gaan over hoofdpersonen in kinderboeken. Voor meer informatie over Niels Rood, kijk op www.nielsrood.nl of op Kinderboeken blog

Lees ook:Het jungleboek – Rudyard Kipling
Lees ook:Enid Blyton’s De vijf op Jetix
Lees ook:Het Achterhuis wordt opnieuw verfilmd
Lees ook:Finding Dory (Boek + CD)
Lees ook:Niels Rood’s column: Florence Nightingale

1 Reacties // Reageer

One thought on “Niels Rood’s column: Jungle boek in een nieuw jasje

  1. Jeroen van Beijnen

    Leuk om te horen dat er een nieuwe versie gemaakt is. Ik ben benieuwd naar het eindresultaat en naar de dingen die er binnen Scouting mee gedaan gaan worden.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>