‘Baker de Bard’ in de winkel

Vandaag ligt De vertelsels van Baker de Bard ook bij ons in de boekhandel. Het is het eerste boek van J.K. Rowling sinds ze haar Harry Potter-saga afrondde.

Vijf sprookjes
Na haar laatste Harry Potter zei de Britse schrijfster J.K. Rowling afwisselend dat ze zou stoppen met schrijven, dat ze zich aan een volwassenenroman zou wagen en dat ze een Harry Potter-encyclopedie zou maken. Of ze die plannen in de koelkast heeft gestopt, is onduidelijk. Wat ze wel schreef, is The tales of Beedle the Bard, een dun boekje met vijf sprookjes dat gelinkt is aan het laatste Potterverhaal.
Het boekje dat nu als De vertelsels van Baker de Bard wordt uitgegeven, speelt een rol in De relieken van de dood, de laatste Harry Potter. Het is het boek dat Albus Perkamentus nalaat aan Hermelien Griffel om Harry Potter te helpen bij de vernietiging van Voldemorts gruzielementen.

Goed doel
Eigenlijk was het niet de bedoeling dat de sprookjes uitgegeven zouden worden. Aanvankelijk bestonden slechts zeven exemplaren van het boekje, door Rowling met de hand geschreven en geïllustreerd. Zes van de boekjes gaf Rowling aan vrienden die van nabij betrokken waren bij het succes van Harry Potter, één exemplaar liet ze veilen voor het goede doel. Bij Sotheby’s betaalde de online boekhandel Amazon daar het recordbedrag van 2,4 miljoen euro voor. Amazon zei met de aankoop iets terug te willen doen voor wat Rowling voor de leesbevordering had gedaan.

Onder druk van fans
Maar de ruchtbaarheid die de veiling aan het boekje gaf, kwam Amazon ook ten goede. De fans van Rowling zetten de schrijfster onder druk om De vertelsels in boekvorm te laten uitgeven. Rowling ging overstag en de magie bleek nog niet uitgewerkt. Na een week hadden de Britse boekhandels al 370.000 exemplaren van het boekje verkocht. Eind vorig jaar stond de teller op 2,6 miljoen stuks wereldwijd.
Voor alle duidelijkheid: noch van de veiling, noch van de verkoop van The tales wordt Rowling beter. De opbrengst gaat naar de Children’s High Level Group die weeskinderen in vijf Oost-Europese landen helpt.

Lees ook:‘Beedle the Bard’ vertaald
Lees ook:Rowling en Grint zijn bang voor spinnen
Lees ook:De Harry Potter-sprookjes komen toch op de markt
Lees ook:J.K. Rowling blij met miljoenen
Lees ook:Rowling best betaalde auteur wereldwijd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>