Rubriek: Nieuws

Shortlist Woutertje Pieterse Prijs 2015

De Woutertje Pieterse Prijs, vernoemd naar een personage uit Multatuli’s Ideeën, is een prijs voor het beste Nederlandse kinder- of jeugdboek. De prijs wordt jaarlijks toegekend door een vakkundige jury. Enige tijd voor de uitreiking wordt er een shortlist bekend gemaakt met de nominaties.

Lees verder...

Pieter Konijn: Speel met mij! – Beatrix Potter

Wie kent er Pieter Konijn nu niet? De beroemde creatie van schrijfster en illustratrice Beatrix Potter zag al het levenslicht in 1902, toen Potter begon met het schrijven van verhalen. De boekjes over het konijn voorlezen is al ontzettend leuk, maar met een handpop erbij is het natuurlijk nóg leuker!

Lees verder...

Els Beerten houdt Annie M.G. Schmidtlezing 2015

Op woensdag 20 mei 2015 zal de zestiende Annie M.G. Schmidtlezing plaatsvinden in het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Ditmaal zal deze worden gehouden door de Vlaamse Els Beerten (Hasselt, 1959). De titel van haar lezing zal later bekend worden gemaakt.

Lees verder...

60 jaar Nijntje

Het is alweer zestig jaar geleden dat het eerste boek over Nijntje verscheen. In 1955 werd namelijk al het eerste boek over het konijntje uitgebracht.

Lees verder...

Mikis de ezelsjongen wint Amerikaanse prijs

Gisteren werd bekend gemaakt dat het boek Mikis and the Donkey de Mildred L. Batchelder Award 2015 voor een bijzonder vertaald kinderboek heeft gewonnen. De originele titel van het boek is Mikis de ezelsjongen en het werd geschreven door de Nederlandse schrijfster Bibi Dumon Tak. De illustraties zijn gemaakt door Philip Hopman.

Lees verder...

Voorleestips van Boer Jan

Door middel van de slogan “Voorlezen, elke dag een feest!” probeert de Stichting Lezen & Schrijven voorlezen te promoten. Momenteel is de jaarlijkse campagne de Nationale Voorleesdagen weer bezig.

Lees verder...

Jenny Smelik IBBY-prijs 2014: Het hanengevecht

De Jenny Smelik IBBY-prijs is een tweejaarlijkse prijs dat zich erop richt om auteurs en illustratoren van kinder- en jeugdboeken aan te moedigen die bijdragen aan een beter begrip voor mensen uit andere culturen. De internationale organisatie IBBY wil namelijk bruggen bouwen tussen kinderen uit verschillende culturen.

Lees verder...

De Jonge Jury: lezen, stemmen, vieren

De Jonge Jury heeft als doel om het leesplezier onder jongeren te stimuleren. Ze willen ervoor zorgen dat jongeren tussen de 12 en 16 jaar een mening vormen over de boeken die ze lezen. Het project is geschikt voor alle vmbo-, havo- en vwo-leerlingen uit de onderbouw.

Lees verder...

Mooiste boekomslag 2014: Alice in Wonderland

Libris heeft onlangs de winnaar van het mooiste boekomslag 2014 bekendgemaakt. Deze keer viel de keuze op Alice in Wonderland van Lewis Carroll met illustraties van Floor Rieder. Het boek werd in november 2014 uitgebracht door uitgeverij Gottmer ter ere van de 150e verjaardag van Alice in Wonderland.

Lees verder...

Campagne Vaders Voor Lezen

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die worden voorgelezen beter presteren op school. Lezen is namelijk goed voor de woordenschat en het stimuleert de fantasie van een kind. Toch blijkt dat een kwart van alle ouders in Nederland niet voorleest. En in gezinnen waar wel wordt voorgelezen, leest de moeder 65% van de tijd voor

Lees verder...

Literatour: boekenweek voor jongeren

Lisa Snijders, mede-eigenaar van Boekhandel Stevens in Hoofddorp, startte vorig jaar een petitie richting het CPNB. Ze wilde graag dat er meer aandacht zou worden besteed aan jongeren en lezen. Voornamelijk wilde ze ervoor zorgen dat Young Adult boeken meer in de publiciteit zouden komen. Het leek haar het beste als er een speciale boekenweek

Lees verder...