Overhandiging 1e exemplaar filmeditie Oorlogswinter aan Terlouw

Donderdagmiddag 13 november 2008 reikt Martijn Lakemeier, die in de film Oorlogswinter de hoofdrol van Michiel speelt, het eerste exemplaar van de filmeditie van de gelijknamige bestseller uit aan Jan Terlouw, de schrijver van het boek.
 
De overhandiging vindt plaats voorafgaand aan de opening van de tentoonstelling Een Uitgelezen Idee – Jeugdliteratuur over de Tweede Wereldoorlog in maatschappelijk perspectief in het Verzetsmuseum in Gouda, in het bijzijn van belangstellenden en leerlingen groep 8 van het basisonderwijs

Over het boek:
Oorlogswinter verscheen in 1972 bij Uitgeverij Lemniscaat. In 1973 wordt het boek bekroond met de Gouden Griffel. Inmiddels zijn tweeënzestig drukken verschenen en zijn alleen al in Nederland, inclusief een editie in het Friesch, bijna 300.000 boeken verkocht. Ook in het buitenland is het boek geliefd. In vertaling is het boek in Amerika, Engeland, Italië, Frankrijk, Spanje, Denemarken, IJsland, Polen, Japan en Zweden uitgegeven. In het kader van de film verschijnt er een speciale editie met foto’s uit de film.
 
Over de film:
Het is de ijskoude winter van 1944/45. Nederland is bedekt door een dik pak sneeuw. De Tweede Wereldoorlog is nog in volle gang. In het westen van Nederland heerst grote honger, waardoor veel mensen naar het oosten trekken om daar voedsel te vinden voor hun gezinnen. In een dorpje in de buurt van Zwolle woont de veertienjarige Michiel, die niet kan wachten tot hij iets kan betekenen in het verzet. Dit tot ergernis van zijn vader, die als burgemeester vooral bezig is om escalaties in het dorp te voorkomen. Als zijn buurjongen, die meedoet aan een overval op het munitiedepot, aan Michiel vraagt of hij een brief aan iemand wil bezorgen als het mis gaat, voelt hij zich eindelijk serieus genomen. De overval blijkt verraden, Dirk wordt opgepakt en degene bij wie hij de brief moet bezorgen, is doodgeschoten door de Duitsers.
Michiel moet uitgaan van zijn eigen kracht. Hij leert al snel dat goed en kwaad dicht bij elkaar liggen. Dat oorlog misschien spannend lijkt maar vooral ook gruwelijk is. Met zijn eenzaamheid groeit ook zijn onafhankelijkheid. Als een volwassen man moet hij zijn eigen beslissingen nemen. Die laatste oorlogsmaanden zal hij zijn hele leven met zich meedragen. Hij zal nooit meer dezelfde zijn.
 
De hoofdrol wordt vertolkt door debutant Martijn Lakemeier. Verder spelen internationaal gelouwerde acteurs als Jamie Campbell Bower (Sweeney Todd, RocknRolla), Yorick van Wageningen (The Chronicles of Riddick, The New World) en Dan Van Husen (Band of Brothers, Enemy at the Gates) naast nationale topacteurs als Melody Klaver (Afblijven), Raymond Thiry (De Brief voor de Koning), Anneke Blok (Alles is Liefde), Mees Peijnenburg (Timboektoe, Hoe overleef ik…mezelf?) en Tygo Gernandt (Van God Los, Het Schnitzelparadijs).
 
De productie is in handen van Els Vandevorst (Het Zuiden) en San Fu Maltha (Zwartboek, Alles is liefde) vanuit Oorlogswinter BV, in samenwerking met het Nederlands Fonds voor de Film, Omroep Max en Inspire Pictures, in co-productie met het Belgische Prime Time (Antonino Lombardo). Martin Koolhoven heeft de film geregisseerd.
 
Oorlogswinter is vanaf 27 november te zien in de Nederlandse bioscopen.
 
Over de auteur:
Als oudste zoon van een dominee krijgt Jan Terlouw (1931, Kamperveen)  het vertellen van verhalen met de paplepel ingegoten. Samen met twee broers en twee zussen groeit hij  op in de Veluwse dorpen Garderen en Wezep. Hij studeert wis- en natuurkunde en promoveert op een thermonucleair onderwerp. In 1970 debuteert hij als kinderboekenschrijver met De avonturen van oom Willibrord.
 
Oorlogswinter is deels autobiografisch. Jan Terlouw was acht toen de oorlog uitbrak en heeft de vijf jaar onder Duitse bezetting heel bewust meegemaakt. Enkele ervaringen uit die tijd heeft hij verwerkt in het boek. Zijn grootste angst toen was dat zijn ouders gegijzeld zouden worden. Zijn vader is twee keer opgepakt en er werd gezegd dat ze hem dood zouden schieten. Bij de overval op het distributiekantoor in het boek was zijn buurjongen betrokken.
 
Naast zijn carrière als jeugdboekenschrijver – bij Lemniscaat verschenen tien jeugdboeken van zijn hand – was Jan Terlouw actief in de politiek. Hij was onder meer fractievoorzitter van D’66, Minister van Economische Zaken, Commissaris der Koningin in Gelderland en senator van de Eerste Kamer. Zijn laatste kinderboek Zoektocht in Katoren verscheen in 2007. Tegenwoordig schrijft Jan Terlouw samen met zijn dochter Sanne literaire thrillers. Deze worden uitgegeven door Uitgeverij Nieuw Amsterdam. 
 
Over de expositie:
Een Uitgelezen Idee – Jeugdliteratuur over de Tweede Wereldoorlog in maatschappelijk perspectief
De expositie in het Verzetsmuseum in Gouda omvat vijf kasten waarin jeugdboeken over de Tweede Wereldoorlog worden uitgelicht. In de kasten, vormgegeven in de stijl van de verschillende decennia, worden vanaf eind jaren veertig tot nu per tijdvak enkele jeugdboeken centraal gezet, die typerend zijn voor die periode. Foto’s, affiches, voorwerpen en cartoons geven een indruk van de heersende tijdgeest. Een doorlopende strip van Tonio van Vugt maakt de kenmerken spelenderwijs toegankelijk voor jongeren. Er zijn fragmenten te bekijken van o.a. de film The Wave van Marton Rhue uit 1981 en er is een interview met Jacques Vriens, schrijver van Oorlogsgeheimen.

[Bron: Lemniscaat]

* Boeken winnen? Kijk onder de categorie winnen welke acties momenteel lopen *

Lees ook:Trailer: Oorlogswinter
Lees ook:Oorlogswinter Filmeditie
Lees ook:Goud in 9 dagen voor Jan Terlouw
Lees ook:Oorlogswinter in première in Amsterdam
Lees ook:Geef Mij Maar Een Boek: Oorlogswinter

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>