Geef Mij Maar Een Boek: Oorlogswinter

Vandaag is het eindelijk zover: je kunt naar je plaatselijke boekhandel gaan en voor maar één euro de prachtige klassieker Oorlogswinter van Jan Terlouw aanschaffen en lezen! Dit vanwege de nieuwe actie (en stichting) Geef Mij Maar Een Boek.

Geef Mij Maar Een Boek is een initiatief van de landelijke boekhandels en start in 2016, het jaar van het boek. Ieder jaar kiest de boekhandel een nieuw boek. Maak kennis met de kroonjuwelen van de Nederlandse jeugdliteratuur en kom naar je boekhandel!

Oorlogswinter is een van de spannendste en meestgelezen jeugdboeken.

Je leeft mee met de veertienjarige Michiel, een jongen uit de buurt van Zwolle, die onder moeilijke omstandigheden volwassen wordt tijdens de ijskoude winter van 1944/1945, de laatste winter van de Tweede Wereldoorlog.

Michiel wil graag bijdragen aan het verzet tegen de bezetter. Als gevraagd wordt of hij een brief aan iemand wil bezorgen als een verzetsactie mis mocht gaan, voelt hij zich eindelijk serieus genomen.

Maar de overval blijkt verraden, Dirk wordt opgepakt en degene bij wie hij de brief moet bezorgen, is doodgeschoten door de Duitsers. Vanaf dat moment leert Michiel dat goed en kwaad dicht bij elkaar liggen en dat hij voor een juist oordeel op zichzelf moet vertrouwen.

Hij ontdekt dat oorlog misschien spannend lijkt maar vooral ook gruwelijk is. Met zijn eenzaamheid groeit ook zijn onafhankelijkheid. Michiel moet als een volwassene zijn eigen beslissingen gaan nemen. Die laatste oorlogsmaanden zal hij zijn hele leven met zich meedragen…

Oorlogswinter ontving sinds de publicatie in 1972 verschillende prijzen, waaronder de Gouden Griffel in 1973. In 1975 zond de Vara de gelijknamige televisieserie uit, die in 2006 weer uitkwam op DVD. In 2008 verfilmde Martin Koolhoven Oorlogswinter, waarvoor in Nederland en België meer dan 1 miljoen bezoekers naar de bioscoop kwamen.

De schrijver Jan Terlouw studeerde wis- en natuurkunde en werkte als kernfysicus voor hij in 1969 de politiek in ging. Als auteur heeft hij daarnaast vele boeken voor de jeugd en voor volwassenen geschreven en is hij bekend om zijn inzet voor de natuur en voor mensen- en dierenrechten.

Lees ook:Trailer: Oorlogswinter
Lees ook:Oorlogswinter Filmeditie
Lees ook:Oorlogswinter in première in Amsterdam
Lees ook:Oorlogswinter komt uit in de VS
Lees ook:Geen Oscar voor Oorlogswinter

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>