Nominaties Deutscher Jugendliteraturpreis 2011

De nominaties voor de Deutscher Jugendliteraturpreis zijn bekendgemaakt. De boomhut van Marije en Ronald Tolman is één van de kanshebbers. Jan de Leeuw is genomineerd vanwege de vertaling van Bevroren kamers.

Vak- en kinderjury
Er zijn vier categorieën waarin prijzen zijn te winnen, en in elke categorie zijn zes titels genomineerd: kinderboeken, prentenboeken, jeugdboeken en non-fictieboeken.
Naast de vakjury is er ook een kinderjury, die de favoriet mag bepalen. Elk jaar kent de Arbeitskreis für Jugendliteratur, de organiserende instantie, ook een oeuvreprijs toe. Die gaat afwisseld naar een auteur, een illustrator of een vertaler.

Baumhaus en Kühlhaus
Onder de genomineerden zijn ook uit het Nederlands vertaalde boeken:
Marije en Ronald Tolman – Das Baumhaus, de Duitse uitgave van De boomhut. Voor hun tekstloze prentenboek ontvingen vader en dochter Tolman in binnen- en buitenland verschillende prijzen, waaronder het Gouden Penseel.
Jan de Leeuw – Schrödinger, Dr. Linda und eine Leiche im Kühlhaus, de vertaling door Rolf Erdorf van Bevroren kamers. Het boek gaat over Jonas, wiens vader in een psychiatrische inrichting verblijft. Na de dood van zijn moeder probeert Jonas haar lijk te verbergen. Hij doet dat voor zijn zusje. Hij neemt zelfs de plek van zijn moeder in, die gebrokenhartspecialiste is.

Buchmesse
Onder de genomineerden boeken zijn ook titels die in het Nederlands zijn vertaald, zoals De verschrikkelijke verhalen van Oom M. van Chris Priestley, Niets van Janne Teller, Paper towns van John Green en Deadline van Rachel Ward, net nog genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury (zie bericht 16/03/11).
Een lijst van alle genomineerden en informatie over de prijs is te vinden op de website van Arbeitskreis für Jugendliteratur. De winnaars worden bekendgemaakt op 14 oktober 2011 op de Frankfurter Buchmesse.

[Bron: Leesplein, Villakakelbont]

Lees ook:Nederlandse nominaties Deutscher Jugendliteraturpreis 2015
Lees ook:DJLP: Moeyaert en van Ranst genomineerd
Lees ook:Shortlist Red House Children´s Award
Lees ook:Deutscher Jugendliteraturpreis 2009
Lees ook:Shortlist Grote Jongerenliteratuur Prijs bekend

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>