Letterkundig Museum eert Tjong-Khing

tjongkhing_theNaar aanleiding van de toekenning van de Max Velthuijs-prijs 2010 aan Thé Tjong-Khing wijdt het Letterkundig Museum te Den Haag een kleine tentoonstelling aan de illustrator, die eerder werd bekroond met onder meer het Gouden Penseel en de Woutertje Pieterse Prijs 2005.

Najaarstentoonstelling
Thé Tjong-Khing, die in de afgelopen veertig jaar meer dan driehonderd kinderboeken illustreerde, schonk in 2009 zijn collectie illustraties aan het Letterkundig Museum in Den Haag. Het Kinderboekenmuseum, dat momenteel gesloten is in verband met een grootscheepse verbouwing, wijdt in najaar 2011 zijn eerste wisseltentoonstelling aan Thé Tjong-Khing.

Strips en illustraties
Thé begon als striptekenaar; het museum zal enkele van zijn vroege illustraties voor het meisjesblad Tina tonen. Ook de tekeningen met tekstballonnen die hij maakte voor Miep Diekmanns Total loss, weetjewel (1973) worden tentoongesteld. Deze vormen zijn overgang van striptekenaar naar illustrator. Daarnaast zullen de schetsen en illustraties te bewonderen zijn van Wiele wiele stap (1978) van Miep Diekmann, Kleine Sofie en Lange Wapper (1984) van Els Pelgrom en Het woordenboek van Vos en Haas (2003) van Sylvia vanden Heede, alle bekroond met een Gouden Penseel.
De Max Velthuijs-prijs is een driejaarlijkse prijs voor illustratoren van kinderboeken. De oeuvreprijs is vernoemd naar illustrator Max Velthuijs. De laureaat ontvangt € 60.000. In 2007 is de prijs voor het eerst uitgereikt aan Mance Post.

[Bron: Villakakelbont]

Lees ook:Max Velthuijsprijs voor Thé Tjong-Khing
Lees ook:Kunst met taart – Thé Tjong-Khing
Lees ook:Dick Bruna wint Max Velthuijs-prijs 2016
Lees ook:Jake en de T.rex – Thé Tjong-Khing
Lees ook:Klassieker: Stappe stappe step – Miep Diekmann

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>