Roald Dahl blijft nog altijd favoriet

Uit een onderzoek onder Britse kinderen blijkt dat Harry Potter weliswaar het populairste kinderboekpersonage is, maar in de top 20 komen maar liefst 4 creaties van Roald Dahl voor.

Favoriete auteur
Twintig jaar na zijn dood behoren de fantasierijke boeken van Roald Dahl nog altijd tot de favoriete boeken van kinderen, zo blijkt uit een onderzoek van Booktrust onder 1318 Britse kinderen in de leeftijd 5 tot 12.

Opwindend en levendig
Het is geen verrassing dat Harry Potter de meeste kinderen kan bekoren, maar de top 20 met de favoriete personages uit kinderboeken werd een mooie mix van klassiekers, sprookjes, televisiepersonages en moderne kinderboeken.
Vier door Roald Dahl bedachte figuren staan in de top 20: Charlie uit Charlie en de Chocoladefabriek, Mathilda, De Fantastische Meneer Vos en De Grote Vriendelijke Reus. Katherine Solomon van Booktrust vindt de populariteit van Dahl niet verwonderlijk: “Zijn boeken zijn zo’n opwindende en levendige mengeling van groteske figuren, overgoten met een knotsgekke humor en een ongelooflijke energie.

De volledige top 20

Harry Potter
Stoute Hendrik
Tracy Beaker
Biff, Chip en Kipper (school reading scheme characters)
Hannah Montana
Doctor Who
Ben 10
Winnie the Pooh
Captain Underpants
Charlie uit Charlie en de Chocoladefabriek
Assepoester
Gruffalo
Peter Pan
Charlie en Lola
Matilda
Alex Rider
Fantastic Mr Fox
Spiderman
Thomas de trein
Grote Vriendelijke Reus

Roald Dahl Funny Prize Booktrust heeft overigens een boontje voor Roald Dahl en is sinds vorig jaar ook de organisator van de Roald Dahl Funny Prize voor het grappigste boek. Deze prijs kwam er op initiatief van Children’s Laureate 2007 Michael Rosen. De shortlist voor de versie 2009 is in september bekendgemaakt. De winnaar krijgt 2.500 Britse pond (2.775 euro) en wordt in november in Londen bekendgemaakt.

Lees ook:Roald Dahl Funny Prize 2009
Lees ook:Klassieker: Sjakie en de chocoladefabriek – Roald Dahl
Lees ook:Nationale Roald Dahl-dag 2008
Lees ook:Roald Dahl 100
Lees ook:Roald Dahl Woordenboek

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>