Het programma (The Program 1) – Suzanne Young

Het programmaBen je een fan van The Hunger Games (oftewel De hongerspelen)? Dan is Het programma van Suzanne Young misschien wel iets voor jou. In dit boek is het in de wereld van Sloane verboden om echte gevoelens te uiten, depressie onder jongeren is een epidemie en de enige oplossing is het Programma.

Sloane denkt wel twee keer na voordat ze in het openbaar begint te huilen. Sinds zelfdoding is uitgegroeid tot een internationale epidemie, zou een huilbui haar in het Programma kunnen doen belanden, de enige bewezen behandelingsmethode.

Ze heeft al een broer verloren, dus Sloane weet zeker dat haar ouders er alles aan zullen doen om haar in leven te houden. Ze weet ook dat iedereen die het Programma heeft gevolgd terugkeert met een schone lei: hun depressies zijn verleden tijd, maar hetzelfde geldt voor hun herinneringen.

Omdat ze zowel thuis als op school constant onder toezicht staat, zorgt Sloane dat ze zo min mogelijk opvalt en verbergt ze haar gevoelens zo goed mogelijk. De enige bij wie Sloane zichzelf kan zijn, is James.

Hij heeft beloofd om ervoor te zorgen dat ze geen van beiden in het Programma terechtkomen en Sloane weet dat de liefde tussen hen sterk genoeg is om allerlei tegenslagen te weerstaan. Maar ondanks de beloftes die ze elkaar maken, wordt het steeds moeilijker om de waarheid te verbergen.

Ze worden alle twee steeds zwakker, depressie ligt op de loer. En het Programma zit hun op de hielen… Het vervolg op dit boek, De behandeling, zal waarschijnlijk in juli van 2015 verschijnen.

Twee programmeurs in krijtwitte jassen en met glad gekamd haar staan in de deuropening. Hun uitdrukkingsloze blik dwaalt over ons: ze zijn op zoek naar iemand. Zodra ze in beweging komen, zakt de moed me in de schoenen. Kendra draait zich met een ruk naar voren en gaat stijf rechtop zitten. ‘Ik niet,’ mompelt ze. Ze heeft haar handen verkrampt ineengeslagen voor zich, alsof ze bidt. ‘Alsjeblieft niet ik.’ Voor in de klas begint Portman aan haar les alsof er niets aan de hand is. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is dat er mensen in witte jassen binnen komen walsen tijdens haar uitleg over de kinetische gastheorie. Het is de tweede keer deze week dat de programmeurs de les onderbreken. De voetstappen stoppen, maar ik besteed er geen aandacht aan. Ik kan de programmeurs ruiken: antiseptisch, naar ontsmettingsalcohol en pleisters. Ik durf me niet te verroeren. ‘Kendra Phillips,’ zegt een vriendelijke stem. ‘Wil je alsjeblieft met ons meekomen?’

Titel: Het programma
Auteur: Suzanne Young
Uitgeverij: Karakter
ISBN: 9789045206905
Voor Young Adults.

Lees ook:De behandeling (The Program 2) – Suzanne Young
Lees ook:De remedie (The Program 3) – Suzanne Young
Lees ook:Bezeten – Suzanne Bugler
Lees ook:Sara’s broer – Suzanne Bugler
Lees ook:Ongehoorzaam – Whitney Gardner

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>