Holland op z’n mooist – Charlotte Dematons

Holland op z'n mooistCharlotte Dematons heeft een prentenboek gemaakt bij de tentoonstelling ‘Holland op z’n mooist – Haagse School’ in het Gemeentemuseum Den Haag. Het boek heet Holland op z’n mooist met als ondertitel Op reis met de Haagse School en de tentoonstelling loopt van 4 april t/m 30 augustus 2015.

Met de maakster van Nederland ga je nu op reis langs de bijna verloren landschappen. Er zal ook een kindertentoonstelling rond het boek zijn. Dematons laat haar hoofdrolspelers reizen van haar woonplaats Haarlem naar Scheveningen, de Haagse School achterna… Plat land, sloten, koeien in de wei, windmolens…

De schilders van de Haagse School trokken naar buiten om het Hollandse landschap vast te leggen voor het zou verdwijnen. Want in de negentiende eeuw bracht de industriële revolutie een onomkeerbare verandering: van trekschuit naar stoomtrein, van molen naar elektrisch gemaal.

Anno 2015 is Nederland nog meer volgebouwd. Stadskinderen weten niet meer wat een koe is, en volwassenen jakkeren over snelwegen langs bedrijventerreinen. Beseffen we wat we verloren hebben, genieten we nog van wat er over is?

De originele illustraties van Charlotte Dematons zijn te zien in de kindermuseumzaal, waar een kleurrijke en vrolijke tentoonstelling wordt ingericht. Naast de illustraties is ook een aantal werken uit de collectie van het Gemeentemuseum Den Haag te zien die mooi aansluiten bij het verhaal, zoals van Hans Arp, Rein Draijer en Loretta Lux.

Verder kunnen kinderen er onder andere in een heus weilandje genieten van een bijzondere wolkenlucht, naar hartenlust kleuren en spelletjes doen. Kinderen vanaf 5 jaar die op zondag komen, kunnen tussen 12.00 en 16.00 uur bovendien deelnemen aan het gratis Open Kinderatelier.

In de meivakantie vindt een feestelijke dag vol kinderactiviteiten plaats. Meer informatie: www.gemeentemuseum.nl. Ook zijn er in samenwerking met Natuurmonumenten speciale routes en excursies uitgezet. Wil je wandelen of fietsen door het mooie Hollandse landschap? Kijk dan op de site van Natuurmonumenten voor meer informatie.

Titel: Holland op z’n mooist
Auteur: Charlotte Dematons
Uitgeverij: Leopold
ISBN: 9789025867539
Voor liefhebbers van kunst.

Lees ook:Tentoonstelling Nederland is een feest! in Baarn
Lees ook:Met duizend details uit het prachtige ‘Nederland’ van Charlotte Dematons
Lees ook:Sinterklaas – Charlotte Dematons
Lees ook:Nederland – Charlotte Dematons
Lees ook:Kinderboeken over kunst

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>