Jan Toorop: Het lied van de tijd – Kitty Crowther

GM_Toorop_cvr.inddDit verhaal begint op een eiland, ver van hier. In een tijd dat foto’s nog zwart-wit waren. En het schaduwspel mysterieuze verhalen vertelde, over prinsen en prinsessen, goed en kwaad. 

De elfjarige Jan loopt de boot op die hem naar het verre Nederland zal brengen. Het wordt een afscheid voor altijd, van zijn land en van zijn familie. Weg van de warmte van Batavia en de overweldigende groene natuur van Nederlands-Indië.

Weg van de geheimzinnige vrouw en de schimmen die hij regelmatig om zich heen voelt. Zij betekenen veel voor hem. In Nederland ontdekt de jongen een nieuwe vreemde wereld. Jan moet naar school. Maar het liefst wil hij tekenen…

Hij kijkt naar de mensen, tekent ze. Met op de achtergrond altijd de zee, die het nieuwe land en wat hij heeft achtergelaten verbindt. De witte vrouw en de schimmen zijn niet verdwenen, ze inspireren en leiden hem…

Jan Toorop: Het lied van de tijd is een bijzonder kunstprentenboek over de ‘stille kracht’ in het werk van Jan Toorop. De schrijfster van het werk, Kitty Crowther, won in 2010 de prestigieuze Astrid Lindgren Memorial Award.

Vanaf 26 februari t/m 29 mei 2016 is in het Gemeentemuseum Den Haag de tentoonstelling Jan Toorop te zien. Het museum schetst aan de hand van zo’n 150 werken, waaronder vele topstukken, Toorops veelzijdigheid.

Jan Toorop behoort met Van Gogh en Mondriaan tot de belangrijkste Nederlandse kunstenaars uit de periode rond 1900. Ze oriënteerden zich op de nieuwste, internationale ontwikkelingen in de beeldende kunst en wisten op hun beurt andere kunstenaars te inspireren.

In de bijbehorende tentoonstelling in de kindermuseumzaal zijn t/m 16 mei 2016 onder meer de originele illustraties van Kitty Crowther te bewonderen. Bovendien kunnen kinderen er zelf aan de slag met een schimmenspel.

Naast een kindertour bij de tentoonstelling biedt het museum ook de uitdagende museumles Ontdek het verhaal. Voor kinderen uit het primair onderwijs (groep 6 t/m 8). In de meivakantie zijn er workshops waarin kinderen zelf wajangpoppen maken. Iedere zondag is er gratis Open Kinderatelier (5+) van 12 tot 16 uur. Kijk op de website van het Gemeentemuseum voor meer informatie.

Klik hier voor enkele kleurplaten die bij het boek horen (PDF-bestand).

Titel: Jan Toorop: Het lied van de tijd
Auteur: Kitty Crowther
Uitgeverij: Leopold
ISBN: 9789025869519
Voor alle leeftijden.

Lees ook:Mama Medusa – Kitty Crowther
Lees ook:Mini en de verrassing voor Oma – Kitty Crowther
Lees ook:Kleine nachtverhalen – Kitty Crowther
Lees ook:Boeken ALMA-winnares onvindbaar
Lees ook:Europese kinderboekenzegels

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>