Boeken ALMA-winnares onvindbaar

crowther_kitty_almaDe boeken van de met de Astrid Lindgrenprijs bekroonde Belgische Kitty Crowther zijn nergens te koop in het Nederlands! Uitgeverij Querido onderhandelt nog over herdrukken.

Nobelprijs
De Belgische jeugdschrijfster en -illustratrice Kitty Crowther (40) won op 24 maart de prestigieuze Astrid Lindgren Memorial Award. De prijs wordt beschouwd als de Nobelprijs voor de jeugdliteratuur. Er is een geldsom van een half miljoen euro aan verbonden.
Maar in Vlaamse boekhandels is geen enkel boek van Crowther te vinden, hoewel ze er al meer dan dertig schreef en illustreerde, en bovendien samenwerkte met schrijvers als Toon Tellegen en Bart Moeyaert. Crowther, in Brussel geboren als dochter van een Zweedse moeder en een Britse vader, schrijft in het Frans. De Nederlandse vertalingen van haar werk verschenen bij de Amsterdamse uitgeverij Querido.

Treuzelen
Alle boeken van Kitty Crowther zijn uitverkocht“, zegt Bärbel Dorweiler, uitgeefster van Querido Kinderboeken aan Elke Mussche van De Standaard. “Haar laatste boek dateert van 2007. Alleen ‘De verjaardag van de eekhoorn’, een boek van Toon Tellegen met haar illustraties, is nog te verkrijgen. We overwegen om één titel te herdrukken, maar dat kost allemaal tijd.
Kostbare tijd, vreest haar Franstalige uitgeefster Odile Josselin van uitgeverij Pastel, waar Crowthers boeken in het Frans verschijnen. “Wij pleiten er bij Querido voor dat ze snel beslissen. Als ze nog lang treuzelen, zijn alle mensen Kitty Crowther al vergeten. Als dit blijft aanslepen, moeten we in zee gaan met een andere uitgever. Enkele Vlaamse uitgeverijen hebben hun interesse al laten blijken.

Tegen de herfst?
WPG, de verdeler van Querido in België, krijgt veel aanvragen van Vlaamse boekhandels. “De interesse is groot“, zegt woordvoerster Chris Boudewijns. “Maar de beslissing ligt bij de uitgever. Wij kunnen niet meer doen dan de vraag doorgeven. Nochtans kan een herdruk al na twee weken in de winkel liggen.
Dat spreekt uitgeefster Dorweiler meteen tegen: “Was het maar zo. Dit is een internationale coproductie. Het voordeel is dat je met relatief beperkte middelen een substantiële oplage kan realiseren, maar het nadeel is dat zulke onderhandelingen trager verlopen omdat er veel meer voorwaarden bij komen kijken. Ik wil mij niet vastpinnen op een datum, maar ik hoop dat er tegen de herfst weer een boek van haar in de winkel zal liggen. En ik hoop dat de lezers haar tegen dan nog niet vergeten zijn. Gelukkig kunnen we nog een sticker op haar boek kleven, om het publiek eraan te herinneren dat Kitty Crowther die fantastische prijs heeft gewonnen.

[Bron: Villakakelbont]

Lees ook:Mama Medusa – Kitty Crowther
Lees ook:Mini en de verrassing voor Oma – Kitty Crowther
Lees ook:Kleine nachtverhalen – Kitty Crowther
Lees ook:Europese kinderboekenzegels
Lees ook:Herfst met Jip en Janneke – Annie M.G. Schmidt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>