Nederlanders winnen in Bologna

de_boomhutDe boomhut, een tekstloos prentenboek van Marije en Ronald Tolman wint de Bologna Ragazzi Award in de categorie fictie.

De boomhut
Ieder jaar worden tijdens de Internationale Kinderboekenbeurs in Bologna (23-26 maart) prijzen uitgereikt in verschillende categorieën. Winnaars in de categorie fictie zijn de Nederlanders Marije en Ronald Tolman met De boomhut (Lemniscaat).
Illustratrice Marije Tolman maakte het tekstloze prentenboek samen met haar vader, beeldend kunstenaar Ronald Tolman. Hij maakte etsen van een boomhut, waarin Marije Tolman (bekend van de boeken over Mejuffrouw Muis) een nieuwe wereld illustreerde. IJsbeer en Bruine Beer zijn de eerste die op het eiland met de boomhut aankomen. Als de zeespiegel daalt, kunnen steeds meer dieren het eiland bereiken. Die vertrekken weer, en alleen de twee beren blijven over.

De overige
De overige bekroningen gaan in de categorie Non fictie naar Charles Darwin (tekst), Fabian Negrin (ill.) voor The riverbank (The Creative Compagny; USA); in de categorie New Horizons naar Gita Wolf (tekst), Ramesh Hengadi & Shantaram Dhadpe (ill.) voor Do (Tara Books; India) en in de categorie Opera Prima naar Jeremy Holmes voor There was an old lady who swallowed a fly (Cronicle Books; USA).

Gianni Rodari
De Internationale Kinderboekenbeurs in Bologna loopt van 23 tot 26 maart 2010. Speciale gast dit jaar is Slowakije. De grote tentoonstelling is dit jaar gewijd aan het leven en werk van de Italiaanse auteur Gianni Rodari. De tentoonstelling, The Grammar of Figures, wordt gehouden ter gelegenheid van de dertigste verjaardag van de dood van de auteur, die in 1970 de Hans Christian Andersen Prijs in ontvangst mocht nemen.

[Bron: Leesplein]

Lees ook:Bologna Children’s Book Fair 2010
Lees ook:Het eiland – Marije en Ronald Tolman. Betoverend mooi!
Lees ook:Het boek – Marije & Ronald Tolman
Lees ook:Bologna-prijzen bekendgemaakt
Lees ook:Shortlist Gouden Uil Jeugdliteratuur

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>