Esther Hautzig overleden

hautzig_estherOp 1 november is de Amerikaanse schrijfster van Poolse afkomst Esther Hautzig in een ziekenhuis in New York overleden.

Kapitalisme
Esther Hautzig werd geboren als Esteher Rudomin op 18 oktober 1930 in Vilnius. Dat ligt tegenwoordig in Litouwen, maar toen nog in Polen. Haar familie had daar een juwelierszaak. In 1941, toen Rusland het oostelijke deel van Polen bezet had, werden Esther, haar ouders en grootouders beschuldigd van kapitalisme en naar Siberië overgebracht. Daar brachten ze de hele Tweede Wereldoorlog door. Na de oorlog ging haar familie terug naar Polen.

Concertpianist
In 1947 ging ze in haar eentje naar New York. Op het schip er naartoe ontmoette ze de Oostenrijkse concertpianist Walter Hautzig. Ze maakte in New York haar school af en trouwde met hem in 1950.
In 1968 verscheen het autobiografische The endless steppe, waarin ze vertelt over leven in Siberië. Een jaar later verscheen de vertaling, De eindeloze steppe, bij Wolters-Noordhoff. In 1987 verscheen bij Leopold een herdruk van het boek.

[Bron: JipJip - Villakakelbont]

Lees ook:Illustratrice Susan Einzig overleden
Lees ook:Toen Sjoerd naar de dierentuin ging – Harrie Geelen
Lees ook:Denk dag doen – Margreet Schouwenaar
Lees ook:Terug naar kasteel Vrekkenstein
Lees ook:Word wakker Walter – Lorraine Francis

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>