Illustratrice Susan Einzig overleden

toms_midnight_gardenDe Britse illustratrice Susan Einzig is op kerstdag op 87-jarige leeftijd overleden. Zij is vooral bekend van haar illustraties in Tom´s Midnight Garden (1958) van Philippa Pearce.

Laatste kindertransport
Susan Einzig werd op 16 november 1922 geboren in Berlijn en groeide op in een joods middenklassemilieu. Op haar vijftiende ging ze naar de kunstacademie. In 1939 behoorde ze bij het laatste kindertransport naar Engeland. Na de oorlog bleek haar vader omgekomen te zijn in Theresienstadt? Haar moeder overleefde de holocaust.
Susan ging in Londen naar de Central School of Arts and Crafts. Na de oorlog gaf ze parttime les.

Proberen
Toen ze halverwege de jaren vijftig haar werk liet zien aan een uitgever van kinderboeken, was die daar aanvankelijk erg onzeker over. Toch gaf ze Susan het manuscript van Philippa Pearce “om het eens te proberen“. Ze maakte een drietal tekeningen en die vielen meteen zo in de smaak dat ze gevraagd werd om Tom´s Midnight Garden te illustreren.
Tom´s Midnight Garden werd in het Nederlands vertaald als Toms nachtelijke avontuur (1960). Pearce (1920-2006) kreeg voor dit boek de Carnegie Medal. Het verhaal is ook verfilmd. De Nederlandse vertaling verscheen bij uitgeverij Het Spectrum en bevat de originele illustraties van Susan Einzig.
Einzig illustreerde onder meer ook werk van Edit Nesbit.

[Bron: Leesplein]

Lees ook:Voor nu of altijd – Jeanette Molema
Lees ook:De oorlog die mijn leven redde – Kimberly Brubaker Bradley
Lees ook:Draft Midnight Sun
Lees ook:Midnight Sun staat online!
Lees ook:Het Kindertransport – Fedor de Beer

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>