Gouden Griffel 2009 voor Peter Verhelst

het_geheim_van_de_keel_van_de_nachtegaalGisteren  werd de Gouden Griffel toegekend aan Peter Verhelst voor Het geheim van de keel van de nachtegaal.

 

Veelbekroond
Bij de opening van de Nederlandse Kinderboekenweek 2009 werd bekendgemaakt welke Zilveren Griffel verguld wordt met een Gouden Griffel. De Zilveren Griffels 2009 werden deze namiddag al uitgereikt tijdens Het Groot Griffeldiner, meteen voorafgaand aan het Overkokende Kinderboekenbal. Op dat bal werd vervolgens onthuld welke van de Zilveren Griffels wordt verguld. De koffer met daarin de verzegelde envelop waarin de titel van het winnende boek zat, werd zopas opengemaakt. Van de acht kandidaten die voor de Gouden Griffel in aanmerking kwamen, viel de keuze op Peter Verhelst voor zijn boek Het geheim van de keel van de nachtegaal. Dit al veelbekroonde boek, geïllustreerd door Carll Cneut, is een vrije bewerking een Chinees sprookje. Het won dit jaar al een Boekenwelp, een Boekenpluim, de Woutertje Pieterse Prijs , de Gouden Uil Jeugdliteratuur en een Zilveren Griffel.

Dromen van keizers
In sprookjes kunnen de dromen en wensen van keizers in één vingerknip realiteit worden. In Het geheim van de keel van de Nachtegaal droomt een Chinese keizer van een nieuwe Keizerlijke Tuin der Tuinen. Het wonderlijke is dat een eenvoudige sterveling er inderdaad in slaagt om die droom uit het hoofd van de keizer te plukken en uit te voeren. Maar zelfs de dromen van keizers schieten soms te kort. Pas als de keizer een nachtegaal hoort, weet hij dat die muziek deel moet uitmaken van zijn tuin. De nachtegaal is gewillig, maar niet willoos. Zijn muziek is uniek, maar niet te vangen. Kunnen almachtige keizers leven met de gedachte dat iets aan hun wil ontsnapt? Kunnen almachtige keizers leven met het idee dat het geheim van de keel van de nachtegaal een geheim blijft?
De jury zegt “ooh’s en aah’s” te hebben voor het boek. “In een betoverende weelde aan woorden en beelden brengt de auteur een ode aan de eenvoud, aan de onschuld en aan wat waar is en écht.

De kanshebbers
Van de met een Zilveren Griffel bekroonde boeken maakten de volgende acht kans op een Gouden Griffel 2009:

Joke van Leeuwen – Een halve hond heel denken (Querido)
Ted van Lieshout – Spin op sokken (Leopold)
Koos Meinderts en Harrie Jekkers – Ballade van de dood (Lemniscaat)
Elvis Peeters – Meneer Papier en zijn meisje (De Eenhoorn)
Tjibbe Veldkamp – Agent en boef (Lannoo)
Edward van de Vendel – Opa laat zijn tenen zien (Querido)
Peter Verhelst – Het geheim van de keel van de nachtegaal (De Eenhoorn)
Dirk Weber – Duivendrop (Querido)

Lees ook:Pantalone brengt Keel van de nachtegaal
Lees ook:Gouden Uil voor Verhelst en Cneut
Lees ook:Peter Verhelst is Gentse stadsdichter
Lees ook:Zilver voor Verhelst en Cneut
Lees ook:Gouden Uil Jeugd: de longlist

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Gouden Griffel 2009 voor Peter Verhelst

  1. Pingback: Overkokende Kinderboekenbal | Kinderboeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>