Nederlands Gouden Boekje naar VS

rico_is_niet_bangVoor de eerste keer in de geschiedenis van het Gouden Boekje wordt een titel van buiten de VS daar uitgebracht. Nederland heeft de primeur met Rico is niet bang.

Primeur
In de ruim 65-jarige geschiedenis van het Gouden Boekje was het gebruikelijk dat landen buiten de Verenigde Staten titels uit dat land in licentie uitbrachten, naast werk van eigen bodem, dat dan wel door de Amerikaanse uitgever moest worden goedgekeurd. Omgekeerd gebeurde nooit, de Little Golden Books waren allemaal Amerikaans van oorsprong.
Dat gaat nu veranderen. In de zomer van 2011 verschijnt bij Random House de Amerikaanse editie van Rico is niet bang, dat in ons land verscheen bij Rubinstein. Het boekje werd gemaakt door illustrator Noëlle Smit en schrijver Fiona Rempt.

Grote verrassing
Rubinstein publiceert per jaar tussen de vijf en tien Gouden boekjes. Deels worden die door Nederlanders geschreven, de overige zijn van Amerikaanse komaf. “Alle Gouden Boekjes die we maken moeten we ter goedkeuring opsturen“, zegt Rubinstein-directeur Dik Broekman. “Ze vinden ze allemaal leuk en de moeite waard, maar in Amerika is het heel moeilijk om iets uit te geven dat niet uit dat land komt. Veel van de Gouden Boekjes zijn al gauw te Nederlands voor de Amerikaanse markt. Deze titel heeft net wat meer internationale appeal. Voor ons was het toch nog een grote verrassing. Gouden Boekjes worden in de hele wereld uitgegeven, maar het is nog nooit voorgekomen dat een niet-Amerikaanse titel in de VS wordt uitgebracht.
Rico is niet bang verscheen in Nederland in een oplage van 8.000 exemplaren. Random House denkt aan een Amerikaanse oplage van ongeveer 15.000.

[Bron: Boekblad - Villakakelbont]

Lees ook:Verre reizen (Gouden Boekje) – Kathleen N. Daly
Lees ook:Het idee van Pé (Gouden Boekje) – Frans Lasès
Lees ook:Opa Konijn (Gouden Boekje) – Jane Werner
Lees ook:Instappen allemaal! (Gouden Boekje) – Marion Conger
Lees ook:Disney’s Frozen (Gouden Boekje)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>