Annemie Leysen weer in HC Andersenjury

De Vlaamse docent en recensent Annemie Leysen maakt dit jaar alweer deel uit van de jury van de prestigieuze Hans Christian Andersenprijs 2010. Twee jaar geleden, bij de vorige editie, maakte zij ook al deel uit van deze jury.

Substantiële bijdrage
Sinds 1956 (voor auteurs) en 1966 (voor illustratoren) reikt de International Board on Books for Young people (IBBY) de tweejaarlijkse Hans Christian Andersen Award (HCA) uit. Deze prijs beoogt het complete werk te bekronen van auteurs en illustratoren die een substantiële bijdrage geleverd hebben aan de kinderliteratuur. De prijs geldt zowat als de hoogste onderscheiding die een auteur of een illustrator van kinderboeken kan krijgen en wordt gemeenzaam wel eens de Kleine Nobelprijs genoemd.

Juryvoorzitter
Tijdens de kinderboekenbeurs van Bologna heeft het uitvoerend comité van IBBY de jury samengesteld voor HCA 2010. De kandidaten daarvoor worden genomineerd door de nationale IBBY-secties. Jury President Zohreh Ghaeni (Teheran, Iran) zal de jury voorzitten in maart 2010. De voormalige vice-president van IBBY Elda Nogueira (Rio de Janeiro, Brazilië) en algemeen directeur van IBBY Liz Page zijn per definitie lid van deze jury.

De leden van de jury
De tien juryleden voor de Hans Christian Andersen Award 2010 zijn de volgende:
- Ernie Bond, professor of Children’s and Young Adult Literature aan de Salisbury University, Maryland, USA.
- Karen Coeman, Master of Art in History en uitgever in Mexico City, Mexico.
- Nadia El Kholy, professor en voorzitter van het Department of English Language and Literature, faculty of Arts aan de universiteit van Caïro, Egypte.
- María Jesús Gil, professioneel uitgeversconsulente, Madrid, Spanje.
- Jan Hansson, directeur van het Swedish Institute for Children’s Books, Stockholm, Zweden.
- Annemie Leysen, docent, recensent, criticus en publicist uit Heverlee, België.
- Darja Mazi-Leskovar, Associate Professor aan het FERI, Media Communication Institute, University of Maribor, Slovenië.
- Alicia Salvi, professor taal en literatuur en expert in kinderliteratuur aan de universiteit van Buenos Aires, Argentinië.
- Helene Schär, gewezen directeur van het Baobab Children’s Book Fund en uitgeefster van de Baobab series, Bazel, Zwitserland.
- Regina Zilberman, specialist in kinderliteratuur en gewezen directeur van het Instituto Estadual do Livro, Porto Alegre, Brazilië.

De kandidaten voor de HCA 2010 worden binnenkort bekendgemaakt, kort daarop gevolgd door de bekendmaking van de shortlist. De winnaars zullen bekendgemaakt worden tijdens een persconferentie op 22 maart 2010 tijdens de Bologna Children’s Book Fair.

[Bron: IBBY]

Lees ook:Nominaties Andersen Award bekend
Lees ook:Carll Cneut op shortlist Andersen
Lees ook:Shortlist Hans Christian Andersen Prijs 2016
Lees ook:Nederlandse nominaties Andersen Awards
Lees ook:Hans Christian Andersen Award voor Almond en Bauer

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>