Nederlandse nominaties Andersen Awards

De Nederlandse IBBY-sectie nomineert Peter van Gestel en Harrie Geelen voor de Hans Christian Andersen Awards 2010.

Hoogste eer
De Hans Christian Andersen Award wordt ook wel de Kleine Nobelprijs genoemd. De prijs is een bekroning van het complete werk van auteurs en illustratoren die een substantiële bijdrage geleverd hebben aan de kinderliteratuur. Het is de hoogste eer die je als kinderboekenmaker kunt ontvangen. De nationale secties van het International Board on Books for Young People (IBBY) nomineren telkens een auteur en een illustrator.

Van Gestel
Het werk van Peter van Gestel werd verschillende keren bekroond met prestigieuze prijzen als de Gouden Uil, de Zilveren en Gouden Griffel en de Woutertje Pieterse Prijs. In 2006 ontving hij de Theo Thijssenprijs voor zijn hele oeuvre. Misschien gebeurt er niet zo veel in de boeken van Peter van Gestel, er speelt zich des te meer af in de hoofden van zijn personages en hun fantasiewereld. Zijn figuren zijn meestal een beetje teruggetrokken, ze hebben een heel eigen kijk op dingen die voor andere mensen doodgewoon zijn.

Geelen
Harrie Geelen is een van de veelzijdigste kunstenaars in de Nederlandse kinderwereld. Hij tekent, filmt, schrijft en bewerkt opera’s. En dat alles op een bijzonder niveau. Zijn werk werd onder andere bekroond met twee Zilveren Griffels, de Woutertje Pieterse Prijseen Zilveren en een Gouden Penseel, een Gouden Kalf en een Gouden Harp.

Bekendmaking
De Hans Christian Andersen Awards worden uitgereikt op het tweejaarlijkse IBBY-congres dat volgend jaar in Spanje plaatsvindt. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de Kinderboekenbeurs in Bologna in april 2010.

[Bron: IBBY-Nederland]

Lees ook:Nominaties Andersen Award bekend
Lees ook:Van Lieshout & Törnqvist genomineerd voor Hans Christian Andersen Prijs 2016
Lees ook:J.K. Rowling krijgt H.C. Andersen Literatuurprijs
Lees ook:Nieuwe prijs voor beste buitenlandse illustraties, het Gulden Palet
Lees ook:Winterijs – Peter van Gestel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>