400 jaar New York

Vier eeuwen geleden, in 1609, zette Henry Hudson in opdracht van de Vereenigde Oost-indische Compagnie voet aan wal op het huidige Manhattan en stichtte Nieuw Amsterdam, het latere New York.

Nederland is daarmee de grondlegger van de belangrijkste stad van de wereld. Dit jaar wordt de 400-jarige relatie gevierd, onder meer met een tentoonstelling in New York, in samenwerking met het scheepvaartmuseum in Amsterdam.

Over de tocht van Hudson met zijn schip De halve Maan verscheen in 1996 van Bas van Lier Het VOC-schip ´De halve maan´: over de bouw, de bemanning, de uitrusting en de eerste tocht naar de Oost. (J 658.61)

In de serie ´Historische helden´ kwam van Marika Hammerstein het boek Een ordeloze bende: het New York van Pieter Stuyvesant (2008) uit, een historisch verhaal over Pieter Stuyvesant, de laatste gouverneur van de kolonie Nieuw-Nederland. (B)

In 2002 verscheen De barre tocht van Frank Herzen, over een van de vier tochten van de Engelse kapitein en ontdekkingsreiziger Hudson. (C)

Vibeke Roeper schreef Land in zicht: Nederlanders op ontdekkingsreis (2004), onder meer over de reis naar Amerika en de stichting van Nieuw Amsterdam. (J 903.3)

[Bron: Leesplein]

Lees ook:Jong Hert op klompen
Lees ook:100% Coco New York – Niki Smit
Lees ook:Schrijfwedstrijd Historische Helden
Lees ook:Model in New York (Best Friends Forever) – Joke Reijnders
Lees ook:Scheetjesles (met CD) – Sunna Borghuis

1 Reacties // Reageer

One thought on “400 jaar New York

  1. aburano

    [url=http://moodle.cultureclic.com/d/7c508-legal-usa-soma-350mg.php]buy Soma Carisoma 350mg[/url] order Soma 350mg = [url=http://www.e-cezar.pl/moodle/d/25dd-low-price-soma-350mg.php]obtain Soma Vanadom 350mg[/url] get Soma Carisoprodol 350mg = [url=http://www.esalesianos.com/moodle/d/faad-lowest-price-soma-350mg.php]where to Soma Pain[/url] prescription Soma Carisoma 350mg = [url=http://cms.dadeschools.net/moodle/d/462b1-mail-order-soma-350mg.php]obtain Soma Pain[/url] overnight Soma Carisoprodol 350mg = [url=http://moodle.winslowk12.org/d/20230-mail-order-canada-soma-350mg.php]order Soma Muscle Relaxer[/url] obtain Soma Muscle Relaxer

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>