Jong Hert op klompen

Kinderboekenschrijver Rob Ruggenberg bezocht het indianenreservaat Golden Hill Reservation om er zijn nieuwe boek aan te bieden aan zijn muze, Jong Hert, hoofdpersoon in zijn nieuwe boek Manhatan.

Onfrisse praktijken
Auteur Rob Ruggenberg, die zichzelf omschreef als Grote Blanke Vent, schonk indianendochter Jong Hert vier boeken en een paar klompen. Jong Hert, Ruggenbergs muze en de naamgever van de heldin in zijn laatste avonturenroman Manhatan voelde zich vereerd.
Met zijn boek en zijn actie wil Ruggenberg kinderen informeren over “de onfrisse praktijken – en ik twijfel zelfs steeds of ik het woord genocide mag gebruiken – van de Nederlanders” die in de zeventiende eeuw naar deze streek kwamen.
Manhatan – met één ‘t’ zoals het in historische documenten geschreven werd – is een historische jeugdroman over Nieuw-Nederland in de zeventiende eeuw. Een Nederlandse scheepsjongen sluit in het toenmalige Nieuw-Amsterdam vriendschap met een ontsnapte jonge slaaf en een indiaans meisje.

Hudson 400
Het bezoek viel samen met de dag, vierhonderd jaar geleden, dat de Britse ontdekkingsreiziger Henry Hudson Amsterdam verliet om een nieuwe zeeroute naar Azië te vinden maar in Amerika uitkwam. Hudson was niet de ontdekker van het latere Manhattan, stichtte evenmin de stad New York en kwam niet in de buurt van waar de stam van Jong Hert toen of nu woonde. De auteur, zijn uitgever en het Nederlands consulaat benadrukken echter met verve het historisch belang van de presentatie, die uiteraard ook als promotie voor het boek is bedoeld.

Rob Ruggenberg ontmoet met Jong Hert

Politiek incorrect
Ruggenberg positioneert zijn boekpresentatie als een tegenwicht op andere Hudson 400-evenementen. “Dat zijn vooral cocktailparty’s voor zakenmensen“, zegt hij. “De andere twee groepen betrokkenen: indianen en zwarten, kom ik daar niet tegen.
Net zo onomwonden in zijn taalgebruik is Ruggenberg als hij aan het graf van de vader van Jong Hert zijn boek aanbiedt en later rond een kampvuur de natgeregende en bibberende schoolkinderen in het Engels eruit voorleest. Hij gebruikt de woorden ‘piss off‘ ten overstaan van negenjarigen, en heeft het over ‘blacks‘ en ‘indians‘, twee buitengewoon politiek incorrecte termen in de VS. “Afhankelijk van wie het zegt, is dat erg beledigend“, zegt Jong Hert later.

Felle blik
De 28-jarige Jong Hert, die het Nederlandstalige boek niet kan lezen, heeft ook een echte indianennaam, Waupatukway en een Amerikaanse naam, Shoran. Ze heeft drie kinderen. Ze werkte tot voor kort in de vastgoedsector, maar raakte haar baan kwijt. Nu is ze buschauffeur. Haar man werd rondom kerst ontslagen als kok. Ondanks de moeizame economische situatie van het gezin zal ze uitgeverij Querido niet om een financiële bijdrage vragen. “Maar als ze het me bij wijze van donatie aanbieden, neem ik dat graag aan.”
Ruggenberg ontmoette Jong Hert vijftien jaar geleden als tiener en herinnert zich haar als bozig meisje. Op haar entte hij de indiaanse tiener in zijn roman. “Ze had nog steeds dezelfde felle blik in haar ogen“, zegt Ruggenberg. “Ze is het meisje uit het boek.

[Bron: NRC-Handelsblad, Villakakelbont]

Lees ook:‘Slavenhaler’ wint Wentelprijs
Lees ook:Fred het (heel erg eigenwijze) hert – Pépé Smit
Lees ook:Het hert – Renne
Lees ook:Haaieneiland – Rob Ruggenberg
Lees ook:Grom Grom – Mack

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>