Harry Potter-mantel bestaat ‘bijna’ echt!

Wow! Een mantel die je onzichtbaar maakt? De Harry Potterfans onder ons kennen die allang. Nu zou die echter ook echt gemaakt kunnen worden. Amerikaanse en Japanse wetenschappers werken er hard aan. Lees hieronder het artikel over de wetenschappelijke ontwikkelingen op dit gebied.

Omgeleid licht
Er is weer een stapje gezet in de richting van een militaire droom, tevens het ultieme gadget van Harry Potter: een onzichtbaarheidsmantel. Amerikaanse fysici melden dat ze een materiaal hebben ontwikkeld dat, in elk geval in principe, licht min of meer onvervormd om een object heen kan leiden. Japanse onderzoekers presenteerden vorig jaar hun versie van een onzichtbaarheidsmantel: een jas als beeldscherm dat camerabeelden van de achtergrond toont.

Metamaterialen
In het Britse wetenschapsblad Nature van komende donderdag beschrijven de onderzoekers van de universiteit van Californië in Berkeley een nieuw soort nanodraadjes van zilver ingebed in aluminium. Het materiaal heeft niet alleen een zogeheten negatieve brekingsindex, maar absorbeert ook nog eens relatief weinig licht. Tot nog toe waren zulke zogeheten metamaterialen al wel gerealiseerd, maar verloren ze onderweg steeds veel licht. Daardoor waren praktische toepassingen niet echt aan de orde.

Te star
Materialen met een negatieve brekingsindex komen in de natuur niet voor. In de normale optica wordt een bundel licht die schuin op een transparant materiaal valt iets naar binnen afgebogen, maar nooit verder dan een haakse hoek naar binnen. In materialen met een negatieve brekingsindex gaat die breking voorbij de haakse hoek. Licht van achter een object kan daardoor in principe om een hoekje worden geleid, zodat een waarnemer de achtergrond zal zien en niet het object zelf. Toepassingen liggen volgens de auteurs overigens vooral in glasvezelcommunicatie. Voor een mantel à la Harry Potter is het nanometaal voorlopig nog veel te star.

[Bron: De Volkskrant, Villa Kakelbont]

Lees ook:Miljoen bezoekers voor Harry Potter
Lees ook:Harry Potter-tour komt naar Haarlem
Lees ook:Lego Harry Potter: Jaren 1-4 verschijnt mei 2010 + filmpje
Lees ook:Laatste ‘Harry Potter’-films in 3D
Lees ook:Serafina en de zwarte mantel – Robert Beatty

1 Reacties // Reageer

One thought on “Harry Potter-mantel bestaat ‘bijna’ echt!

  1. Deniceee

    ZOO COOL !! 8-|

      /   Reply  / 
  2. Pingback: Harry Potter 6 uitgesteld naar volgend jaar | Kinderboeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>