Festival voor Willem Wilmink

De in 2003 overleden dichter van kinderliedjes Willem Wilmink wordt geëerd met een groot festival op 4, 5, 6 en 7 juni 2009 in Enschede.

Monument
De dichter en jeugdschrijver Willem Wilmink overleed vijf jaar geleden, op 2 augustus 2003, in zijn woonplaats Enschede. Dat zijn voormalige woonplaats nu een vierdaags festival aan hem wijdt, is meer dan terecht. Willem Wilmink is een monument in de kinderliteratuur.
Wilmink debuteerde in 1966 met de poëziebundel Brief van een Verkademeisje. Hij staat bekend om zijn eenvoudige, toegankelijke taalgebruik en is vaak bekroond, onder meer met de Nienke van Hichtum-prijs (1985) en de Theo Thijssen-prijs (1988). Wilmink schreef teksten voor onder meer Herman van Veen en de cabaretgroep Don Quishocking. Hij was tevens betrokken bij televisieprogramma’s als De stratemakersopzeeshow, J.J. de Bom, voorheen de Kindervriend, De Film van Ome Willem, Het Klokhuis, Kinderen voor Kinderen en Sesamstraat.

Cursus dichten voor kinderen
Voorts schreef Wilmink liedjes voor musicals en heeft hij tientallen kinderboeken op zijn naam staan. Zijn verhalen zijn vaak historisch. In deze verhalen gebeuren weinig spannende dingen, de spanning zit in de hoofdpersonen. Een aantal verhalen gaat over zijn eigen jeugd in Twente. Ook schreef Willem Wilmink een driedelige cursus dichten voor kinderen. In 1998 zijn deze herzien en opnieuw gerangschikt in Hoe schrijf ik een gedicht: een schriftelijke cursus dichten en gedichten lezen (Ooievaar). In 1993 verscheen Het Wilhelmus, toegelicht door Wilmink voor kinderen.
Hij publiceerde enkele gedichtenbundels, werkte met striptekenaar Jan Kruis samen aan enkele albums van Jan, Jans en de Kinderen en leverde scenario’s voor twee televisiefilms. Wilmink schreef ook voor Vrij Nederland, De Tijd, Spektator en NRC Handelsblad.

Bronzen beeld
In 1974 werd Willem Wilmink onderscheiden met de Louis Davids-prijs voor De Oude School. Hij kreeg twee Zilveren Griffels en een Gouden Griffel, in 1986, voor Waar het hart vol van is.
Sinds 1978 was Wilmink fulltime schrijver. In 1988 promoveerde hij aan de Katholieke Universiteit Brabant met een proefschrift over de poëzie van Hendrik de Vries. In 1989 kreeg hij de Hendrik de Vries-prijs voor zijn hele oeuvre.
In 2008 vereerde Enschede hem al met een bronzen beeltenis. Daarop staat hij afgebeeld samen met zijn collega en goede vriend Harry Bannink, die veel zijn teksten van muziek voorzag en ze ook meesterlijk uitvoerde. Het beeld staat in het Muziekcentrum van Enschede.

Herman van Veen
Op het festival in juni zullen alle door Wilmink gemaakte liedjes en gedichten (circa 1500) worden uitgevoerd of voorgedragen. Het initiatief voor de meerdaagse manifestatie is afkomstig van een aantal bewonderaars en vrienden van de markante kunstenaar. De erven Wilmink zijn nauw betrokken bij het project.
Zanger Herman van Veen is één van de vele artiesten die spontaan zijn medewerking heeft toegezegd. Hij is een groot bewonderaar van zijn vijf jaar geleden overleden collega. Van Veen gaat Javastraat 13 op muziek zetten. Dit gedicht van Wilmink gaat over de nieuwe emigranten die zich in de textielstad Enschede vestigden. Het werk staat symbool voor een tolerante samenleving en een stad die zich openstelt voor nieuwe inwoners. Herman van Veen zal het lied te zijner tijd aanbieden aan de festivalstad Enschede.

[Bron: Willem Wilmink Festival - Leesplein - Villakakelbont]

Lees ook:Wilminkprijs voor beste kinderlied
Lees ook:Inschrijving Willem Wilminkprijs voor beste kinderlied geopend
Lees ook:W. Wilminkprijs voor beste kinderlied
Lees ook:Nominaties Willem Wilminkprijs
Lees ook:Reinaert de Vos… gerapt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>