Hoe broedt een kip een ei uit?

Mijn kuiken – Van ei tot kuiken is een schitterend prentenboek, dat zeker nu de lente is aangebroken en overal jonge dieren om de hoek komen kijken een ideaal moment is om uit voor te lezen.

Wanneer de ik-persoon ’s ochtends de tuin in komt, kraait de haan vrolijk en kakelen de kippen om hem heen. De ik-persoon vraagt zich af of er snel een kuiken geboren zal worden en weet dat een kip 21 dagen op een ei moet broeden. “Maar hoe broedt een kip een ei uit?” vraag de ik-persoon zich af.

De ik-persoon gaat op onderzoek uit en observeert wat de kip doet en beschrijft de omgeving waar de kip zijn ei heeft liggen. Stapsgewijs wordt in Van ei tot kuiken uitgelegd hoe een ei wordt uitgebroed. De ik-persoon denkt dat Ciska de kip haar ei koud laat worden en zorgt ervoor dat het ei toch wordt uitgebroed, met behulp van Vader en Thomas wordt er een broedkast gemaakt… en uiteindelijk verschijnt er een heel schattig kuikentje.

De illustraties van Eve Tharlet hebben natuurgetrouwe kleuren. Kleuren die centraal staan zijn rood, wit en geel, oftewel de kleuren van de kip en het kuiken. Er staan ook twee tabellen in met grappige illustraties van de kip en het kuiken. De eerste tabel telt 21 dagen waar de kip het ei uitbroedt. Op de achtste dag zit de kip te lezen, op de zestiende dag ziet de kip er verveeld uit omdat ze al zo lang op het ei broedt, maar op de eenentwintigste dag begroet het kuiken uit het ei haar eindelijk. De tweede tabel laat zien hoe een ei in een broedkast wordt uitgebroed.
De laatste paar pagina’s zijn ontzettend leuk gedaan. Er wordt gewerkt met halve pagina’s die als je ze omslaat steeds een stukje van het kuiken laten zien, totdat deze uiteindelijk uit het ei is gebroken. De tekst  van Geraldine Elschner is helder en duidelijk, met woordjes tussendoor zoals ‘kukeleku’, ‘tok, tok, tok,’ en ‘plop’, welke het verhaal levendig maken. Kortom: een prachtig en leerzaam lenteprentenboek dat zeker niet mag ontbreken in de boekenkast.

Naam: Geraldine Elschner
Illustrator: Eve Tharlet

[isbn]9789051161588[/isbn]

Lees ook:Karel het kuiken – Nick Denchfield
Lees ook:Paultje de onbaatzuchtige Paashaas
Lees ook:Ontvoerd moet je gelezen hebben!
Lees ook:Het ei – Dick Bruna
Lees ook:Mijn kleine lampjesboek: Kleuren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>