De mooiste prentenboeken op een rijtje

6 januari 2012 – Dit vond ik de mooiste, grappigste, liefste, meest verrassende, wonderlijkste, uniekste, kunstigste en beste prentenboeken van vorig jaar.

  1. Nederland van Charlotte Dematons vind ik met stip het geweldigste prentenboek van 2012. Het is leuk voor alle leeftijden. De kleinsten kunnen op elke plaat zoeken naar ondermeer de gele ballon, Zwarte Piet die de boot naar Spanje heeft gemist en de Nooitlek van de kleine kapitein. En waarin de oudere kinderen, maar ook hun ouders en grootouders eindeloos kunnen ronddwalen, gebeurtenissen kunnen herkennen en nieuwe dingen zullen opsteken. Het is verslavend, je wilt alles gevonden hebben, elk detail en elk grapje. Lees hier meer.
    -
  2. Vast van Oliver Jeffers was de grootste verrassing die ik in de kinderboekenwinkel tegenkwam. De illustraties trekken de aandacht en daarnaast is het ontzettend grappig en zo heerlijk herkenbaar. De vlieger zit vast in de boom. Wat doe je dan? Ja inderdaad, je gooit andere dingen de boom in. In ‘Vast’ blijft alles vast zitten. Lees hier meer.
    -
  3. Als ik groot en sterk was van Agnès Laroche. De illustraties zijn zo lief en vertederend, de hoofdpersoon wil je uit het prentenboek plukken en troosten en knuffelen. Hij verdwaalt tussen grotemensenbenen, hij moet zijn knikkers afgeven aan Hendrik, hij durft niets te zeggen tegen Violet,… Hij zou willen dat hij kon toveren maar ziet uiteindelijk in dat dat toch niet kan. Hij weet het handig en slim op te lossen. Lees hier meer.
    -
  4. De schoenen van de zeemeermin van Sanne te Loo. Ida verovert je hart met haar flippers die ze aanziet als de schoenen van de zeemeermin. Ze beseft dat dat haar bestemming is. Zeemeermin. Prachtig groot prentenboek, dromerig, raak en ontroerend. Lees hier meer.
    -
  5. Ik wil voor altijd bij je zijn van Harmen van Straaten. Het mooiste warme wintersprookje van het jaar. De sneeuwman woont in zijn glazen bolletje maar staat weg te stoffen. Niemand laat het meer sneeuwen en zijn muziekje is kapot. Dan hoort hij muziek en doet een wens….. Lees hier meer.
    -
Kunstig en bijzonder
Sommige prentenboeken hebben iets bijzonders. Ze zijn kunstig, apart. Springdag van Anne Provoost is er zo een. Een wondermooi verhaal over geboren worden, liefde en afscheid nemen. En Het Ding en ik van Shaun Tan. Een meesterlijk mooi prentenboek! Om stil van te worden.
Er zijn natuurlijk veel meer prentenboeken het noemen waard maar deze hebben bij mij een streepje voor.

 

 

 

Lees ook:Vast – Oliver Jeffers
Lees ook:De schoenen van de zeemeermin – Sanne te Loo
Lees ook:De zingende zeemeermin – Julia Donaldson
Lees ook:Wauw wat gaaf. De schoenen van de zeemeermin app voor iPad
Lees ook:Boom-Boom – Dimitri Leue

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>