Branford Boase Award uitgereikt

Brief-aan-mijn-ontvoerderStolen van Lucy Christopher wint de Branford Boase Award, de Britse prijs voor een debuutroman voor jongeren.

Brief aan mijn ontvoerder
Tijdens een ceremonie in Walker Books in Londen ontving Lucy Christopher de Branford Boase Award, die jaarlijks wordt uitgereikt aan de beste debuutroman. Christopher krijgt de cheque van 1000 pond voor Stolen, uitgegeven bij Chicken House en onlangs in het Nederlands vertaald als Brief aan mijn ontvoerder (The House of Books). In het boek beschrijft de 16-jarige Gemma op verzoek van haar psychiater wat haar is overkomen tijdens de maanden dat ze door haar ontvoerder werd vastgehouden. In een lange brief vertelt ze gedetailleerd hoe ze op het vliegveld van Bangkok door Ty werd aangesproken, ontvoerd en op een onherbergzame plek in de Australische woestijn werd vastgehouden. Ook haar mogelijke lijden aan het Stockholmsyndroom komt aan bod.

Een waardige winnaar
Christopher (30) werd geboren in Wales, groeide op in Australië en woont nu terug in Cardiff. Ze schreef Stolen als onderdeel van haar PhD, waarin ze onderzoekt in welke mate Australische literatuur, en dan vooral die voor adolescenten, wilde plekken representeert. Juryvoorzitster Julia Eccleshare zei: ‘Stolen is a wonderfully accomplished first novel. Sure-footed and without a word wasted Lucy has created a fantastic sense of place. Intense, vivid and very cleverly told Stolen is a worthy winner.’

De andere genomineerd voor de editie 2010 waren:
Sarwat ChaddaDevil´s Kiss (Puffin) (Ned. vert.: Duivelskus; Mynx)
Damian Kelleher – Life, Interrupted (Piccadilly Press)
Anna Perera – Guantanamo Boy (Puffin)
Dan Tunstall – Big and Clever (Five Leaves)
Rachel WardNumbers (Chicken House) (Ned. vert.: Deadline; Lemniscaat)
Victor Watson – Paradise Barn (Catnip)

Eerdere winnaars zijn onder anderen Jenny Downham (2008), Siobhan Dowd (2007), Marcus Sedgwick (2001), Kevin Brooks (2003) en Meg Rosoff (2005).

[Bron: Villakakelbont - Leesplein]

Lees ook:Shortlist Australische literatuurprijs – young adult novel
Lees ook:Bridget Collins wint Branford Boase
Lees ook:Beste debuutroman: Branford Boase Award
Lees ook:Waterstone´s Children´s Book Prize voor Katie Davies
Lees ook:Boektrailer Brief aan mijn ontvoerder

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>