Gouden Uil Jeugd 2010 voor Ditte Merle

wild_verliefdGisteren werden in Antwerpen de Gouden Uil Literatuurprijs en de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs 2010 uitgereikt. Deze laatste gaat naar Ditte Merle voor Wild verliefd.

Zoet en zout
Wild Verliefd van Ditte Merle, uitgegeven door The House of Books heeft zopas de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs gewonnen. Ditte Merle levert hiermee een uniek literair non-fictieboek af over het fascinerende seks- en liefdesleven van een honderdtal diersoorten: leerrijk én verrassend, prikkelend én humorvol. Met groot taalgevoel licht zij de (jonge) lezer voor over ‘de zoete seks’ van de zalm en ‘de zoute seks’ van de paling, over hitsige konijnen en ritsige geiten, over het ‘lichtgevende kontje’ van de vuurvlieg en over ‘gepimpte en gepompte piemels’, in lengte variërend van 0,2 cm (hamster) tot 250 cm (blauwe vinvis). Niks dierlijks is de dieren vreemd: stapelseks? Doen de zeeslakken. Homofilie? Moet u voor bij de pinguïns zijn. Zwangere mannetjes? Vindt u bij de zeepaardjes. Kortom, een boek op het lijf geschreven van al wie de Kamasoetra saai vindt.

de_hondenetersDe geliefde hond
De publieksprijs, de Gouden Uil Prijs van de Jonge Lezer, is dit jaar voor De hondeneters van Marita de Sterck (Querido). Zij neemt de lezer mee naar ‘de Grooten Oorlog’. Terwijl aan het front de strijd in alle hevigheid woedt, voert Victor zijn eigen bescheiden oorlog: alleen en ver van huis wordt hij volwassen, harde klappen incasserend. De zoektocht naar de geliefde hond voert hem van Mechelen naar Boom, langs talloze kleurrijke figuren en hondeneters. De beeldtaal van De Sterck is uitzonderlijk rijk, haar stijl sterk lichamelijk. In De Hondeneters verkent zij op overtuigende wijze de parallellen tussen mens en dier. Zij moraliseert nooit, bewaart immer het broze evenwicht tussen de historische juistheid en de fantasierijke volkscultuur en huilt met Victor naar de maan.

Iedereen wint
De laureaat gaat naar huis met een prijzengeld van 25.000 euro en een trofee ontworpen door Ever Meulen. De overige genomineerden gaan evenwel niet met lege handen naar huis, elke genomineerde ontvangt een prijs van 1.500 euro.
De Gouden Uil was hiermee aan zijn zestiende editie toe en geniet een sterke uitstraling in het culturele landschap. Het is een initiatief van Standaard Boekhandel, HUMO, Canvas en Radio 1.

[Bron: De Gouden Uil - Villakakelbont]

Lees ook:Shortlist Gouden Uil Jeugdliteratuur
Lees ook:De hondeneters
Lees ook:Dit weekend bekendmaking winnaar de Gouden Uil
Lees ook:Longlist Gouden Uil Jeugdliteratuur
Lees ook:Beestachtig seksen, wild verliefd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>