Oorlogswinter gaat voor een Oscar

oorlogswinter_afficheDe Nederlandse organisatie Holland Film stuurt Oorlogswinter in voor de Oscarverkiezing. De film dingt mee naar de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

Nederlandse inzending
De Nederlandse film Oorlogswinter, gebaseerd op het gelijknamige boek van Jan Terlouw, is de Nederlandse inzending voor een Oscar in de categorie Foreign Language Film. De nominaties worden bekendgemaakt op 2 februari 2010. De Oscars worden volgend jaar uitgereikt op 7 maart en niet zoals gewoonlijk in februari, dit om een samenvallen met de slotmanifestatie van de Olympische Winterspelen te vermijden.
De bioscoopbewerking van het boek van Jan Terlouw gaat over de 14-jarige Michiel die samen met zijn familie probeert de hongerwinter van 1944 te overleven. Terlouw baseerde het verhaal op zijn eigen oorlogservaringen. De auteur was twaalf toen de hongerwinter uitbrak. Van de jeugdroman werden alleen al in Nederland meer dan een kwart miljoen exemplaren verkocht. Het boek werd vertaald in zestien talen en bekroond met een Gouden Griffel en andere prijzen.

Tweede keus
De Nederlandse Oscarinzending heeft dit jaar overigens heel wat voeten in de aarde gehad. Een commissie koos aanvankelijk voor The silent army met Marco Borsato in de hoofdrol. Die film is echter een hermontage van Wit licht. Daarom heeft de organisatie van de Academy Awards de film afgewezen. Intussen was de keuze van de selectiecommissie al fel bekritiseerd door Nederlandse collegaproducenten, ondermeer die van de publiekssuccessen Oorlogswinter en De storm. Zij wezen er al van bij de bekendmaking op dat The silent army zeer waarschijnlijk niet aan de formele eisen van de Amerikaanse Academy voor toelating tot de Oscarselectie zou voldoen. Dat is dan ook precies wat gebeurde. Te elfder ure besliste Holland Film, onderdeel van het Filmfonds, dan toch maar Oorlogswinter in te sturen.

Veelgeprezen
Deze film viel overigens al vaker in de prijzen. Begin oktober kreeg Oorlogswinter drie Gouden Kalveren tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht. De film, die in november 2008 in première ging, werd door Nederlandse filmjournalisten uitgeroepen tot de beste Nederlandse film van 2008.
Op 19 september, tijdens het filmfestival Film by the sea werd bekendgemaakt dat Oorlogswinter de beste literatuurverfilming is. De film is ook geselecteerd voor de European Film Award 2009. Op 7 november worden de nominaties daarvoor bekendgemaakt tijdens het European Film Festival van Sevilla in Spanje. De prijsuitreiking vindt plaats op 12 december in Duitsland.

[Bron: Leesplein - Villakakelbont]

Lees ook:Oorlogswinter beste Nederlandse film
Lees ook:Oorlogswinter beste Europese jeugdfilm
Lees ook:Oorlogswinter wint Rembrandt Awards
Lees ook:Platina voor Oorlogswinter
Lees ook:Oorlogswinter op shortlist Oscars

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>