Gustav-Heinemann-Friedenspreis uitgereikt

misschien morgenMet een boek over prostitutie in India wint Patricia McCormick dit jaar de Gustav-Heinemann-Friedenspreis.

Misschien morgen
De Gustav-Heinemann-Friedenspreis voor jeugdliteratuur gaat dit jaar naar de Amerikaanse schrijfster Patricia McCormick met Verkauft, in het Nederlands verschenen bij Pimento als Misschien morgen. In dit boek vertelt Lakshmi haar verhaal. Als dertienjarig meisje wordt ze door haar stiefvader verkocht aan een bordeel in Calcutta. Zelf denkt ze dat ze haar armoedige leven in het bergdorp mag inruilen voor een beter leven als dienstmeisje in de stad, maar langzaam dringt de harde realiteit tot haar door. Het boek toont hoe kranig een mens kan zijn en hoe hij kan blijven dromen en hopen.

Prijs
De sociaaldemocraat Gustav Heinemann (1899-1976) was van 1969 tot en met 1974 president van West-Duitsland. De gelijknamige prijs gaat naar boeken die kinderen aanmoedigen zich in te zetten voor mensenrechten, voor geweldloze oplossingen voor conflicten, voor de integratie van minderheden en voor vreedzaam samenleven.

Vorige winnaars
Guus Kuijer won deze prijs in 2007 voor Het boek van alle dingen. Ook Dolf Verroen, Gregie de Maeyer en Koen Vanmechelen mochten de prijs in het verleden in ontvangst nemen. Onder de genomineerden van dit jaar onder andere het ook in het Nederlands vertaalde boek Vrij: de rechten van de mens voor alle kinderen (Lemniscaat, in samenwerking met Amnesty International) met prenten en tekeningen door illustratoren van over de hele wereld.

[Bron: Leesplein]

Lees ook:Misschien morgen
Lees ook:Verkocht aan een bordeel! Wat nu?
Lees ook:Verroen schrijft Kinderboekenweekgeschenk 2016
Lees ook:Klassieker: Hoe mooi wit ik ben – Dolf Verroen
Lees ook:Patricia de Martelaere overleden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>