Jacques Vriens wint Archeonprijs

oorlogsgeheimenJacques Vriens heeft de Archeonprijs gewonnen, de prijs voor het beste historische jeugdboek dat is verschenen in de afgelopen twee jaar.

Geheimen vertellen
De Archeonprijs heeft de plaats ingenomen van de Thea Beckman-prijs, die in 2007 voor het laatst is uitgereikt. Jacques Vriens won de prijs met Oorlogsgeheimen (Van Holkema & Warendorf).
Het verhaal speelt eind 1943: sinds kort woont er in Limburg naast de 11-jarige Tuur een meisje uit het westen, Maartje, het nichtje uit IJmuiden van een boerenechtpaar. Tot voor kort was de oorlog voor Tuur iets wat zich op de achtergrond afspeelde. De volwassenen vinden hem te klein om hem er veel over te vertellen. Totdat er een Brits vliegtuig boven het dorp wordt neergeschoten. Een van de piloten blijkt bij Tuur thuis verstopt te zijn. De jongen ontdekt dat zijn vader en oudere broer Leo in het verzet actief zijn. Als Maartje hem haar grote geheim vertelt – ze is van Joodse afkomst – vertelt Tuur haar zijn geheim over de piloot.

Oorkonde
Voor de toekenning stemden bibliothecarissen uit heel Nederland. Naast Vriens werden Rob Ruggenberg voor Manhatan (Querido), Lydia Rood voor Meisje aan de ketting (Leopold) en Martine Letterie voor Oorlog zonder vader (Leopold) genomineerd.
De jury, bestaande uit Monique Veldman, directeur Archeon, Els Bouthoorn, bibliotheek Alphen aan den Rijn en Jaap ter Haar jr., zoon van bekende jeugdboekenschrijver Jaap ter Haar sr., heeft de winnaar bepaald. De prijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van 1000 euro.

[Bron: Leesplein - Villakakelbont]

Lees ook:Jacques Vriens wint Letse kinderjuryprijs
Lees ook:Audities tv-serie ‘Tien torens diep’
Lees ook:Jacques Vriens: 35 jaar meesterverteller
Lees ook:Jubileumuitgaven en een nieuwe meester Jaap
Lees ook:De superdikke meester Jaap

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Jacques Vriens wint Archeonprijs

  1. robin hofmann

    hallo

    ik een boek van jouw gelezen dat boek heete en de groeten van groep 8

    met vriendelijke groet robin hofmann

      /   Reply  / 
  2. firuze

    ik vind dit boek heel erg leuk ik vind alle boeken van u heel erg leuk

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>