Sjoerd Kuyper weg bij Nieuw Amsterdam

Op 13 mei jl. hield Sjoerd Kuyper de jaarlijkse Annie M.G. Schmidtlezing. Zijn betoog deed toen nogal wat stof opwaaien. Zijn uitgever gaf nu te kennen de samenwerking stop te zetten.

Makkelijke series en pulp
Nieuw Amsterdam, de huidige uitgeverij van Sjoerd Kuyper, heeft het vertrouwen in hem opgezegd. In de Annie M.G. Schmidtlezing gaf Kuyper vooral uitgevers ervan langs. Uitgeverijen nemen geen risico meer met literaire boeken, maar willen alleen nog makkelijke series en ‘pulp’ uitgeven om meer winst te maken. Ze betalen de illustraties niet meer, dat moet van de royalties van de auteur. Ze willen geen oud werk waar nog vraag naar is in druk houden.

Vertrouwen opgezegd
Ook zijn uitgever Nieuw Amsterdam moest het ontgelden: “Ook bij mijn nieuwe uitgever was het nieuws doorgedrongen dat kinderboekenuitgevers niet langer hoefden te betalen voor de illustraties in hun boeken. Geen spie, geen sou, geen rooie cent. Er viel niet te onderhandelen, tien procent was het, voor schrijver en illustrator samen, en geen tien komma een. Het was als toen de computer zijn intrede deed in de literatuur. Opeens was de letterzetter overbodig, de schrijver deed het zetwerk. Dat was een enorme besparing en het geld dat vrijkwam zou eerlijk worden verdeeld tussen uitgever en auteur. Louw loene, nooit meer wat van gehoord. ‘Wat je wel kunt doen,´ sprak mijn uitgever behulpzaam, ‘is gaan praten met de illustrator. Volgens mij heeft hij recht op tweeëneenhalf procent, maar misschien kun je er twee van maken.
Later dit jaar zal de complete tekst van de lezing gepubliceerd worden in Literatuur Zonder Leeftijd, maar de volledige tekst is te lezen op NRC.

[Bron: Leesplein - Villakakelbont]

Lees ook:Sjoerd Kuyper weer onder dak
Lees ook:Uitgever: ‘Kuyper niet op straat gezet’
Lees ook:Nederlandse VvL steunt Sjoerd Kuyper
Lees ook:Jeugdauteurs (NL) krijgen modelcontract
Lees ook:Tom Poes en het cadeautje voor heer Ollie (Gouden Boekje) – Sjoerd Kuyper

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>