Vakantielezen verbetert leesvaardigheid

Lezen tijdens de zomervakantie vergroot het niveauverschil tussen scholieren. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van de universiteiten van Leuven en Twente.

Ongelijkheid groeit
Verschil in leesvaardigheid tussen basisschoolleerlingen ontstaat voor een belangrijk deel tijdens zomervakanties. Tot deze conclusie komen onderzoekers van de Universiteit Twente en de Katholieke Universiteit Leuven. De wetenschappers vergeleken de technische leesvaardigheid van leerlingen in het tweede en derde leerjaar van de basisschool (groep 3 en 4 in Nederland) gedurende het schooljaar met die tijdens de zomervakantie. Ze concluderen dat ongelijkheid tussen de leerlingen vooral ontstaat in de periode dat geen les gegeven wordt. Tijdens de vakantie gingen de leerlingen over het algemeen minder vooruit dan tijdens het schooljaar. Bij sommigen verslechterde het niveau zelfs.

Zomervakantie afschaffen?
Het onderzoek werd gedaan bij een groep van 245 leerlingen van elf scholen waarbij rekening werd gehouden met de sociaal-economische status en het geslacht van de leerlingen. Het is uitgevoerd door Hans Luyten, Kim Schildkamp, beide universitair docent onderwijskunde aan de Universiteit Twente, en Pieter Verachtert, postdoctoraal onderzoeker aan het Centrum voor Onderwijseffectiviteit en -evaluatie van de Katholieke Universiteit Leuven. De wetenschappers pleiten niet voor een onmiddellijke afschaffing van de zomervakantie. Wel zeggen ze dat als vervolgonderzoek dezelfde bevindingen oplevert, de overheid moet overwegen om zwakkere leerlingen te ondersteunen in vakantieperiodes.

[Bron: Leesplein]

Lees ook:Zomerlezen groep 3 & 4
Lees ook:Zomerlezen groep 3 & groep 4
Lees ook:Zomerleesplan voor basisschoolkinderen
Lees ook:Zoenen met slagroom (LoveStory 3) – Jette Schröder
Lees ook:Sms-taal is goed voor kinderen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>