Ook de Bijbel is voedsel

De Christelijke Kinderboekenmaand zal zich onder het motto Heerlijk aansluiten bij het thema van de algemene Nederlandse Kinderboekenweek: Eten en snoepen in kinderboeken.

Gekuiste versie
De Christelijke Kinderboekenuitgevers en -boekhandels vinden al vele jaren dat ze nood hebben aan een eigen Kinderboekenmaand. Ze kunnen zich namelijk lang niet altijd vinden in de thema’s die de algemene Nederlandse Kinderboekenweek voorstelt. In 2005 keerden de christelijke scholen in Nederland zich ook al tegen het thema van de Kinderboekenweek van dat jaar, Magie. Dat onderwerp was niet in overeenstemming met hun opvatting van de Bijbel. Even later werd het boek Alien van Marc de Bel gewraakt omdat het op buitenaards leven zou wijzen en nog iets later was er een rel over een aparte – zeg maar gekuiste – versie van het Van Dale-schoolwoordenboek (die er uiteindelijk niet kwam).

Linzensoep
Dit jaar echter sluit de Christelijke Kinderboekenmaand (19 september tot 31 oktober) naadloos aan bij de Kinderboekenweek, niet alleen wat de periode betreft, maar ook qua thema. Het gaat dus bij beide kinderboekenweken om Eten en snoepen in kinderboeken. Toch legt de christelijke zuil nog een eigen accentje. Ook in de Bijbel is namelijk voedsel. Denk maar aan het eten van de vrucht in het paradijs, de linzensoep van Jakob en Ezau, de graanschuren en vleespotten van Egypte, het manna en de kwartels tijdens de woestijnreis van het volk Israël, de olie die niet opraakte bij de weduwe van Sarfath, Daniël en zijn vrienden die geen onrein voedsel wilden eten, de wonderen van water en wijn, de vermenigvuldiging van broden en vissen door Jezus, de maaltijd van Jezus met Zacheüs en Jezus met de Emmaüsgangers.

Spaaractie
Er worden in de Christelijke Kinderboekenmaand drie actieboeken uitgegeven en er komt ook een spaaractie voor een project van de stichting Red een Kind.
De Christelijke Kinderboekenmaand is een activiteit van de Werkgroep Christelijke Kinderboeken (WCK) van de Brancheorganisatie voor het Christelijke Boeken- en muziekvak (BCB) en heeft tot doel het schrijven, uitgeven, verkopen en lezen van christelijke kinderboeken te stimuleren.

 

[Bron: Villakakelbont]

Lees ook:Thema Christelijke Kinderboekenmaand 2010 bekend
Lees ook:Schrijversdag
Lees ook:Kinderboeken die passen bij thema Kinderboekenweek 2010
Lees ook:Nominatie beste christelijke kinderboek
Lees ook:Eten en snoepen in kinderboeken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>