Beroep tegen uitspraak Potterlexicon?

RDR Books uit Michigan, die door de rechter verbod kreeg opgelegd om een niet-officieel Harry Potterlexicon uit te geven, gaat mogelijk in beroep tegen die beslissing. Misschien kan de uitspraak trouwens omzeild worden door de tekst hier en daar aan te passen.

In beroep
Roger Rapoport van RDR Books verwacht dat zijn advocaten in beroep zullen gaan tegen de uitspraak van rechter Robert Patterson inzake het Harry Potterlexicon dat deze uitgeverij op de markt wil brengen. Volgens hem blijft het, mits kleine aanpassingen door te voeren, toch nog mogelijk het boek uit te geven.

Teveel geciteerd
In een rechtszaak aangespannen door J.K. Rowling en Warner Bros. had de rechter een zestig pagina’s lange motivatie gegeven om het boek te verbieden. Daarbij wees hij erop dat er al te vaak uit de Harry Potterboeken werd geciteerd, met name bij de lemma’s aangaande de tovenaarswereld die Rowling in haar boeken gecreëerd heeft. Rapoport onderzoekt nu of door relatief kleine aanpassingen in de tekst de uitspraak van de rechter niet omzeild kan worden.

Toch uitgeven?
De uitgeverij laat op haar website weten vooral aangemoedigd te worden het boek toch uit te geven op basis van een passage in de uitspraak van het New York Federal District aangaande het lexicon. Daarin erkent het Hof dat auteurs in het algemeen gesproken niet het recht hebben de publicatie van een referentieboek over literair werk te verbieden. Door wat minder letterlijk te citeren, zou een uitgave dus mogelijk toch nog kunnen, aldus Roger Rapopart. (Lees vorige bericht.)

[Bron: Villakakelbont]

Lees ook:Harry Potter Lexicon nu vertaald
Lees ook:Rowling wint proces tegen Harry Potter Lexicon
Lees ook:Potterlexicon geeft Rowling ‘t nakijken
Lees ook:Hari Puttar plagiaat van Harry Potter?
Lees ook:The Wizarding World of Harry Potter opent deuren in lente 2010

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>