Op weg naar huis wint Jenny Smelik-IBBY-prijs 2008.

Jan Michael wint met haar boek Op weg naar huis de Jenny Smelik-IBBY-prijs 2008. Een eervolle vermelding gaat naar Janny van der Molen voor Over engelen, goden en helden. Verhalen uit de grote wereldreligies.

De Jenny Smelik-IBBY prijs is genoemd naar en ingesteld ter herinnering aan de in 1980 overleden kinderboekenschrijfster Jenny Smelik-Kiggen, en wordt sinds 1982 tweejaarlijks door IBBY-Nederland (International Board on Books for Young People) uitgereikt.

De prijs wordt toegekend aan jeugdliterair werk, waarin de cultuur van etnische minderheden aan de orde komt op een dusdanige wijze dat het een bijdrage levert aan de totstandkoming van een beter begrip voor mensen uit ‘minderheidsgroepen’ in de breedste zin des woords. De prijs bedraagt 2000 euro. De prijs wordt op 14 november 2008 uitgereikt tijdens de jaarlijkse vriendendag van IBBY in de Openbare Bibliotheek Amsterdam.

Jan Michael: Op weg naar huis (uitgeverij Lemniscaat).

Sam (10) is wees, omdat zijn ouders aan aids zijn overleden. Hij gaat bij zijn tante wonen op het platteland van Malawi. Het is er heel anders dan hij gewend was.

Het boek geeft een uitstekend beeld van de hivproblematiek (‘De Ziekte’) in Malawi. Door te kiezen voor het perspectief van de stadsjongen Sam met moderne zaken als computerspelletjes en flitsende schoenen, die na de dood van zijn moeder (Amai) mee moet met zijn tante naar Madingwe, het geboortedorp van zijn moeder op het platteland, werkt het verhaal drempelverlagend voor West-Europese lezers en geeft het daardoor goede identificatiemogelijkheden. (…) De auteur heeft verschillende thema’s verwerkt in het verhaal, maar dat heeft niet geleid tot een zielig boek. Het rouwproces van Sam om het verlies van zijn moeder, maar ook de overgang van het redelijk luxueuze leven in de stad naar de armoede op het platteland worden realistisch en indringend beschreven. Een boek dat veel jonge lezers een andere kijk op het leven in Afrika zal geven.” (uit het juryrapport).

 

Lees ook:Jenny Smelik-IBBY-prijs voor De gelukvinder
Lees ook:13 Enveloppen & 1 rugzak
Lees ook:Bridget Collins wint Branford Boase
Lees ook:Jenny Smelik IBBY-prijs 2014: Het hanengevecht
Lees ook:Amerikaanse kinderboekenprijzen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>