Lezen is even opwindend als film kijken

Als ik een boek lees, is dat bijna hetzelfde als naar een film kijken. Ik leef me altijd helemaal in en ik zie alles wat er gebeurt voor me. Als anderen wat aan mij vragen terwijl ik lees, dan hoor ik ze pas als ze voor de derde of vierde keer mijn naam noemen. Dan kom ik weer even terug in de realiteit. Ik vond op internet een leuk artikel over lezen. Lezen blijkt namelijk net zo opwindend te zijn als film kijken.

Het artikel:
Het lezen van een spannende passage in een boek is net zo opwindend als het kijken naar een spectaculair filmfragment. Dat hebben wetenschappers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) aangetoond.

Uit onderzoek van Mbemba Jabbi en Christian Keysers blijkt dat het lezen over menselijke emoties dezelfde hersenregionen stimuleert als het zien van geëmotioneerde gezichtsuitdrukkingen. 

In het Neuro-imaging Center van het UMCG werden proefpersonen in een zogeheten fMRI-scanner geplaatst, waarbij met behulp van een computer een driedimensionaal beeld kan worden gegeven van de hersenactiviteit.Tijdens de scan kregen de personen een 3 seconden durend filmpje te zien van een acteur die een slok neemt uit een kopje en daarna een zeer vies gezicht trekt. Daarna moesten ze een aantal passages lezen waarin bijvoorbeeld een vieze dronkenlap tegen de ik-persoon botst en vervolgens begint te kokhalzen. Ze moesten zich hierbij voorstellen dat er stukjes braaksel in hun mond terechtkwamen. Als laatste moesten de proefpersonen vies smakende drankjes proeven.

Uit onderzoek van de data uit de fMRI-scan kon worden opgemaakt dat bij alle drie de proeven hetzelfde deel van de hersenen werd geprikkeld, namelijk de anterior insula, het gebied dat ons gevoel van weerzin bevat.

 

[Bron: De Standaard]

Lees ook:Tweede taal beïnvloedt moedertaal
Lees ook:Campagne Vaders Voor Lezen
Lees ook:Jongeren mijden bibliotheek om falend aanbod
Lees ook:Het geven van boeken: inspiratie voor een leven lang lezen
Lees ook:Goud voor Hoe overleef ik mezelf?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>