Lemniscaat start nieuwe jongerenreeks

Uitgeverij Lemniscaat start de Made in the USA-reeks voor jongvolwassenen. Ondanks de politiek controversiële status van het land ziet de uitgeverij veel kansen voor de serie. “In Nederland zijn weinig boeken voor young adults, terwijl dat in Amerika een bloeiend segment is“, zegt Lemniscaat-redacteur Jesse Goossens.

Young adult
Lemniscaatredacteur Jesse Goossens, die oorspronkelijk kinderboekenauteur is, vond in de Verenigde Staten een bloeiende young adult-boekenscene. “Je hebt er fora op internet, wedstrijden via bibliotheken. In Nederland gaan jeugdboeken tot ongeveer twaalf jaar, daarna begint de volwassen literatuur. Het jongerenboek ontbreekt daarin.” Daarom lanceert zij nu de Made in the USA-reeks voor jongvolwassenen.

Wedstrijd
De eerste aanbieding bestaat uit vier titels. Het is de bedoeling dat er twee aanbiedingen per jaar komen, in totaal acht à tien titels. De serie beoogt Amerikaanse schrijvers een podium te bieden zoals de Russische Bibliotheek dat voor Russische auteurs deed.
Om de introductie luister bij te zetten, organiseert Lemniscaat een wedstrijd voor iedereen die een boek uit de reeks aanschaft. Zij kunnen een impressie van Amerika insturen, waarbij alle middelen zijn toegestaan: film, essay, een poster. De winnaar ontvangt een reis naar New York.

[Bron: Boekblad, Villakakelbont]

Lees ook:John Green wint E.A. Poe Award
Lees ook:Met duizend details uit het prachtige ‘Nederland’ van Charlotte Dematons
Lees ook:Maak monsters, mensen en andere mormels – Jesse Goossens
Lees ook:Springende pinguïns en lachende hyena’s
Lees ook:Ya! boekenmagazine voor Young Adults

1 Reacties // Reageer

One thought on “Lemniscaat start nieuwe jongerenreeks

  1. Floddertje

    Jesse Goossens maakt hier een heel terecht punt. In Amerika leeft YA Lit veel meer dan hier en als groot fan van het genre ben ik dan ook blij met de komst van deze nieuwe serie in nederland, waarmee hopelijk ook hier het genre weer meer aandacht krijgt. Toch snap ik Lemniscaat niet helemaal. Het is nog niet zo lang geleden dat ze ook met een serie voor dezelfde doelgroep kwamen, de ‘In-between’ serie. Die werd met bijna dezelfde argumentatie op de markt gebracht. De gekozen boeken waren ook prachtig. maar toch stierf de serie een zachte dood. Eerst lag het probleem bij boekhandels die de boeken niet goed konden plaatsen. Vervolgens kwamen de boeken in een jongeren- en volwassenen uitgave op de markt, maar kort daarna hoorden we er niks meer van. Dat zou met deze serie zo weer kunnen gebueren.
    Begrijp me niet verkeerd, ik geloof in een markt voor dit soort boeken. Hoeveel lezers zouden er niet zijn afgehaakt nadat ze alle thea beckmans etc. uithadden, maar niet wisten waar in de volwassenliteratuur te beginnen? Toen ik op de middelbare school zat was de meest logische volgende stap Ronald Giphart en kornuiten. Niks mis mee, maar daar kan best nog wat bij. Bovendien is die generatie schrijvers inmiddels ook al wat meer voor ‘volwassenen’ gaan schrijven.
    Kortom, goed initiatief Lemniscaat, maar ga ervoor om dit ook echt tot een succes te maken. Geef deze boeken de promotie en tijd om bekend te worden die het verdiend!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>